Vår
historia

Mikael Elias vision var djupt humanistisk: Gör kunskap tillgänglig för alla, oavsett bakgrund, ursprung, geografiska – eller personliga förutsättningar. Han var övertygad om att alla kan utvecklas till vad de vill, så länge de själva har motivationen och viljan att lära sig mer. Framtidens möjligheter tillhörde alla – ”Var den du är; bli vad du vill” var hans budskap.

Mikael Elias, flydde under andra världskriget undan nazisterna. En stor del av hans släkt mördades av nazisterna i Auschwitz. 1955 kom Mikael till Sverige för att återförenas med sin syster Elisabeth. Kärleken till studier och kunskap tog han med sig då han 1968 grundade Nordens Teknikerinstitut (NTI), något som gav människor möjligheten till att ta del av lärande genom brevinkastet, direkt där de befann sig i hemmet. Redan då var tron på varje människas förmåga att lyckas stark. Mikael drevs av tanken att alla kan lyckas om de bara har rätt inställning och ges rätt förutsättningar. Brevkurserna var för många ett steg in i vetenskap, en väg ut ur utanförskap och en resa upp genom samhällsskikten. Kurserna öppnade dörrar till hela världens kunskap, för alla som hade viljan kliva ut och modet att möta den.

De första NTI-gymnasierna startades upp i Malmö och Göteborg 2002 och styrdes med stor omsorg av Mikael och hans son Josef. Mikael Elias avled i oktober 2005. Två år senare, som en hyllning till Mikaels kärlek till kunskap, startades Mikael Elias teoretiska gymnasium på flera orter i Sverige av hans son, Josef Elias.

NTIs blygsamma början kan idag onekligen låta lite old school, men idag, 50 år senare, är vår vision om kunskap till alla en naturlig del av en global vardag. Vår lilla blågröna planet har inte blivit mindre, men avstånden till vad och vilka som finns därute har krympt och finns inom räckhåll via Internet hela tiden. Nya idéer, tankar och innovationer sprids blixtsnabbt.

Med snart 50 års erfarenhet av att bedriva kvalitativ undervisning bjuder vi dagligen in våra drygt 3000 elever till en värld av innovation, framtidsbyggande och lärande. En värld som säger: Om du har rätt inställning, så ger vi dig förutsättningarna för att lyckas!