Efter
gymnasiet

Framtidens arbetsmarknad innehåller ett stort antal yrken och ibland kan det vara svår att hitta rätt utbildning för drömjobbet. Studie- och yrkesvägledaren finns till för att hjälpa dig som elev att hitta rätt möjligheter av studier och yrkesval. På NTI Gymnasiet vill vi att du ska få en så bred kunskap som möjligt om vilka möjligheter det finns efter gymnasiet. Våra studie- och yrkesvägledare finns här för dig så att du kan planera dina framtida karriärmöjligheter oavsett om du vill studera på universitet, högskola eller plugga vidare utomlands.

Yrkeshögskola

På yrkeshögskolan fortsätter man studera för att lära sig mer om yrket eller satsa på något annat område än det du ursprungligen läst på gymnasiet. Utbildningarna är ofta mellan ett och två år och för att bli antagen krävs att du har en gymnasieexamen. Vissa av utbildningarna kan också ha särskilda förkunskapskrav, gymnasiekurser eller erfarenhet av ett specifikt yrke. Undervisningen på yrkeshögskolan är avgiftsfri och man kan få studielån och bidrag från Centrala studiestödsnämnden.

Universitet och Högskola

Det finns cirka 50 universitet och högskolor i Sverige som erbjuder möjligheter att fördjupa kunskaper för en yrkes-eller akademisk karriär. Man kan studera hela utbildningsprogram eller själv forma sin utbildning genom att läsa fristående kurser. Ofta ges möjlighet att läsa på hel- eller halvfart och ibland även på distans.

Att studera på universitet och högskola är krävande med en hel del självstudier, men det ger också mycket frihet och ofta ett spännande studentliv på campus. För att få studera vid ett universitet eller en högskola måste du ha ett fullständigt slutbetyg från gymnasieskola, en gymnasieexamen eller motsvarande. De flesta av våra utbildningar är högskoleförberedande, antingen direkt eller via kompletteringar av ett yrkesförberedande program.

Utlandsstudier

Att studera utomlands ger dig en unik chans att få internationella perspektiv och samtidigt lära känna nya kulturer. Det finns olika utvecklingsmöjligheter utomlands, från universitetsutbildningar för högre akademiska studier till olika typer av specialskolor inom IT, media och foto/film. Kontakta din Studie- och yrkesvägledare på NTI så kan de hjälpa dig till din drömutbildning.