Elevintervju

Namn: Theodor Schemp
Program: Handelsprogrammet, fördjupning Business School
Årskurs: 3

Varför valde du att läsa handelsprogrammet på NTI Handelsgymnasiet?
Jag blev rekommenderad skolan skolan av min bror som gått där.

Vad får ni lära er på utbildningen?
Jag har fått lära mig hur man startar upp och driver ett företag samt grunderna i företagsekonomi och hur handelsbranschen fungerar.

Vilka ämnen tycker du är särskilt roliga och varför?

Jag gillar Företagsekonomi eftersom jag tycker att det är kul med siffror och ekonomi, men jag gillar också handelskurserna som branschkunskap och entreprenörskap.

Hur skulle du beskriva atmosfären på din skola?
Det är en liten skola med bra sammanhållning mellan lärare och elever.

Hur skulle du beskriva relationen mellan lärare och elever på din skola?
Jag har haft en väldigt bra relation och kontakt med mina lärare på skolan.

Vad kännetecknar en bra utbildning enligt dig?
En bra utbildning är en utbildning där man som elev får vara med och påverka. Kommunikation mellan lärare och elever är jätteviktig tycker jag.

På vilket sätt har du utvecklats sen du började din gymnasieutbildning?
Kunskapsmässigt har har jag utvecklats mycket inom framför allt företagsekonomi och entreprenörenskap. Jag har också får lära mig att ta eget ansvar för mina studier. Socialt har jag lärt mig mycket på praktiken och blivit bättre på att prata med folk.

Vad har du för råd till en niondeklassare som ska göra sina gymnasieval nu?
Välj en så bred utbildning som möjligt!

Vilka är de största skillnaderna mellan grundskolan och gymnasiet?
Gymnasiet är mer inriktat mot vad du vill hålla på med och vad du är intresserad av. Du får också ta mer eget ansvar vilket jag gillar.

Vilken nytta tror du att du kommer ha av din utbildning i framtiden?
Jag kommer ha nytta av min utbildning om jag ska plugga vidare och också på mitt kommande jobb.

Vad har du för planer efter studenten?
Två veckor efter studenten börjar jag jobba på företaget Aktieinvest där jag gjorde min praktik. Det ska bli jättekul! Sen vill jag nog plugga vidare någon gång i framtiden.

Intervju 2

Namn: Ellinor Östling
Program: Handelsprogrammet fördjupning Försäljning och Marknadsföring
Årskurs: 2

Varför valde du att läsa handelsprogrammet på NTI Handelsgymnasiet?
Därför att det är ett praktisk program och jag blev rekommenderad skolan av en kompis.

Vad får ni lära er på utbildningen?
Vi får lära oss hur man startar och driver ett företag. Jag har också fått lära mig hur en bra säljare ska vara. På min praktikplats i en klädbutik har jag lärt mig mycket om hur man tar hand om kunder, fixar ett snyggt skyltfönster och lägger upp kläderna. Sen har jag också fått prova på lite bokföring.

Vilka ämnen tycker du är särskilt roliga och varför?
Jag gillar entreprenörskap och företagande där vi jobbar med UF. Det är jättekul att få prova på själv hur det är att driva ett företag.

Hur skulle du beskriva atmosfären på din skola?

Atmosfären i skolan är bra och det är bra stämning.

Hur skulle du beskriva relationen mellan lärare och elever på din skola?
Lärarna är bra på att lyssna på eleverna. De tar till sig av feedback.

Vad kännetecknar en bra utbildning enligt dig?
Det hänger jättemycket på lärarna. På en bra utbildning lär lärarna ut så att eleverna förstår.

På vilket sätt har du utvecklats sen du började din gymnasieutbildning?
Jag har blivit mycket mer självständig! Dessutom tar jag skolan mer på allvar nu eftersom jag har insett att det är viktigt med en bra utbildning.

Vad har du för råd till en niondeklassare som ska göra sina gymnasieval nu?
Följ din egen magkänsla och lyssna inte för mycket på vad dina kompisar säger och tycker.

Vilka är de största skillnaderna mellan grundskolan och gymnasiet?
Det är mer allvar nu!

Vilken nytta tror du att du kommer ha av din utbildning i framtiden?
Jag tror att många arbetsgivare vill anställa folk som har gått på handelsprogrammet, det märkte jag när jag sökte praktikplats. Dessutom tror jag att jag har en fördel eftersom jag gör praktik och får lära mig hur en butik fungerar redan när jag går i skolan.

Vad har du för planer efter studenten?
Jag vill jobba i en butik, helst in en klädbutik.