.
NTI Gymnasiet
8 augusti, 2014

Terminsstart åk 1 – 18 augusti kl. 10.00

Skolan startar för våra nya elever i åk 1 måndagen 18 augusti klockan 10.00.

Varmt välkommen!

18 juni, 2014

Upprop för årskurs 1 den 18 augusti, kl. 10

Bild för Uppropsdagen
Välkommen!

19 augusti – Skolstart för årskurs 2 och 3

16 juni, 2014

Tillförordnad rektor, Jan Ericson

Jan Ericson

10 juni, 2014

Studenten 2014!

student2014Utspring på NTI Sollentuna 13 juni
kl 9:30 – 13:00

Sommarkul med brännboll!

Vinnaren

11 maj, 2014

TE13 bygger bro i kursen Teknik

Planering inför byggandet

Broar av pasta

Arif och Jheysson visar upp sina konstruktioner.

8 maj, 2014

HA13 har varit på studiebesök på IBM Client Center, Nordic i Kista.

HA13 på studiebesök.

Mycket givande att få en inblick i B2B.

Tack Ann-Sofie med personal, för att vi fick komma!

5 maj, 2014

Gymnasieungdomar hjälper äldre med tekniken

seniorer

Hur skickar man ett mejl, och vad är en app? Det är några av många tekniska frågor som besökare på Seniorträffen Helenelundsgården får besvarade när elever från NTI-gymnasiet har praktik.

Tekniken utvecklas i rasande takt, och det är inte alltid så lätt att hänga med. Kanske framför allt inte om man har några år på nacken och har vuxit upp i en mindre digital tid.
– Idag använder vi tekniken för att skicka brev eller betala räkningarna. Allting blir mer beroende av tekniken, säger Robert Bromley, projektledare på NTI-gymnasiet i Sollentuna. Det gav honom idén att ordna en praktik för gymnasieeleverna, som har inriktning dator- och kommunikationsteknik, på Helenelundsgårdens seniorträffar – där de får möjlighet att själva lära ut vad de kan och lösa seniorernas tekniska problem.
– Det finns ingenstans där de äldre kan få hjälp med de här vardagliga tekniska problemen, som att skicka mejl eller lära sig hur deras dator fungerar. Här kan de ta med sig sina surfplattor, datorer eller mobiler och få hjälp, säger Robert Bromley.
Viktor Järling, 17, är en av de elever som fått hjälpa de äldre med alla möjliga digitala frågor.
– Det har varit jätteroligt, och de flesta lär sig snabbt. Det är ofta ganska enkla problem som vi får hjälpa till att lösa, men det är saker som är viktiga att kunna. Till exempel hur man skickar sms eller använder sin dator, säger Viktor Järling.
– Det man får tänka på är kanske att inte använda allt för många tekniska termer utan att formulera sig så man blir förstådd.
En av de vanligaste frågorna är vad för slags mobil som är lämplig.
– De frågar vad för telefon de ska skaffa och vill ha köpråd. Vi kan berätta lite hur mobiler och surfplattor skiljer sig åt så att de får lättare att välja, säger Viktor Järling.
De flesta frågorna är relativt enkla för ungdomarna, men ibland är det svårare att hitta svaret.
– Ibland kan det vara svårt att svara på en IT-fråga eftersom man inte vet hur personens installation hemma ser ut, säger Kevin Winberg, 18.
Lättare är det när personen tar med sig apparaten som denne har frågor om.
– Vi hade en dam som tog med sig sin mobil och gjorde massor av anteckningar. Vi satt båda och hjälpte henne en längre stund och hon var väldigt intresserad, säger Viktor Järling.
Walter Knorn, 89, är en av dagens besökare. Han har med sig sin mobiltelefon och undrar helt enkelt vad den har för funktioner.
– Går det till exempel att följa trafiken i den? Frågar Walter Knorn.
Kevin Winberg berättar att det är en ganska enkel telefon som går att ringa med, men inte mycket mer.
– Då vet jag det. Jag använder den nästan aldrig, men jag ville veta vad den hade för funktioner, säger Walter Knorn.
Lena Engh, ansvarig på Helenelundsgården, tycker att praktiken har varit en riktig framgång.
– Eleverna har varit jätteduktiga och det roliga är att det här har lockat nya besökare som normalt inte kommer hit, säger hon.
Källa: Vi i Sollentuna

20 februari, 2014

Datorteknik med TE12

Gamla datorerna får en undersökning