Elevintervju

Katja Palo är 18 år och går journalistikfördjupningen på Estetiska programmet här på NTI Gymnasiet i Luleå.

Varför valde du ditt program/skolan och varför passar programmet dig?
– Jag valde NTI-gymnasiet eftersom jag vill arbeta inom media och NTI verkade intressant. Jag tycker att programmet passar mig eftersom att jag tycker att det är roligt med textkurser och att få skriva. Det bästa med den här linjen är att vi har ett samarbete med Kuriren. Att få prova på något praktiskt och på riktigt.

Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?
– Lärarna är bra för att de är engagerade och alla i klassen är trevliga. Lokalerna är helt ok. De är lokaler helt enkelt.

Vilket är ditt drömjobb? Vad vill du göra efter studenten?
– Jag vill arbeta som utrikeskorrespondent! Min favoritskribent är journalisten och författaren Joanne Hildebrant och jag vill, liksom hon, arbeta både inom och utanför Sverige. Jag vill bli journalist dels för att det är ett intressant yrke och dels för jag ser det som en chans att förändra saker. Man kan ställa krav på politiker och se till att de sköter sig. Det är viktigt att medierna ger en rättvis bild av det som sker i samhället.

Hur tänker du kring att läsa vidare på universitetet?
– Jag vill plugga vidare, jag tänker plugga journalistik och något samhällsinriktat. Min dröm är egentligen att plugga i Uppsala men det finns ingen journalistlinje där! Göteborg är en annan möjlighet.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen hittills?
– Det roligaste jag har gjort är att arbeta för Norrbottens Kuriren. Det uppslag jag är mest nöjd med är det som handlade om skönhetshets, men det som handlar om psykiska sjukdomar, det var också riktigt bra.

Skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?
– Jag skulle rekommendera programmet till andra, det skulle jag.