Elevintervju

Daniel Olofsson och Eric van Deventer går på El- och energiprogrammet, årskurs 2.

Varför valde ni El- och energiprogrammet på NTI-gymnasiet?
– Jag valde el och energi för att det var kul med datorer och att man får bygga egna datorer och för att det var en liten skola, säger Daniel. Första året på skolan har vi mest läst vanliga kärnämnen men det här året ser jag framemot datortekniken och nätverkskurserna, fortsätter Daniel. Jag tänker läsa upp till grundläggande högskolebehörighet så jag har valt till kurserna Svenska 2 och 3.

Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?
– Klassen är rolig, säger Eric. Det är ingen stressig miljö, utan det är ganska lugnt med en del glädjeskratt! Skolan skickar ut frånvarobesked direkt när man är borta. Det är min pappa glad för! Han tyckte att det var bra för att då kan han få en bättre koll på var jag är, säger Eric.

– Det är skönt att det är en liten skola, säger Daniel. Alla klassrum är nära och lärarna är inte tjatiga. Lärarna har koll när man har halkat efter – det är bra för att då kan de hjälpa på ett bättre sätt.

– Men det är jobbigt att gå i trapporna! skrattar Eric.

Vilket är ert drömjobb? Vad vill ni göra efter studenten?
– Efter studenten vill jag arbeta med servrar och internet. Kanske får jag jobb i facebook-hallarna här i Luleå, eller på Google, säger Daniel.

– Jag vill gå på universitetet, kanske lära mig göra specialeffekter och tecknade serier, säger Eric.

Vilket är ert bästa minne från tiden på gymnasiet?
– Vi hade LAN i höstas och vi var här och spelade olika spel. Vi fick låna nyckeln till bastun på översta våningen så vi bastade! Det är roligt att de litar på oss så mycket. Vår vaktmästare Jimmy är cool.

Varför skulle ni rekommendera skolan/programmet till andra?
– Vi skulle rekommendera skolan för att det är lugnt och fridfullt. Det är kul att man får låna skolan till LAN och sådant. Det är en frihet att känna att ingen snor ens grejer. Vi låser inte in något och lämnar ryggsäckarna på skåpen utan att det händer något.