IT-programmet

Inriktningen dator- och kommunikationsteknik ska ge kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt kunskaper om informationssäkerhet. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att arbeta med system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker.

Samhällets IT-infrastruktur är en central del av utbildningen. Exempel på detta är internet och företagsnätverk samt den bredbandsutbyggnad med fiber som pågår i hela landet.

Inriktningen dator- och kommunikationsteknik kommer ge kunskaper i att på ett yrkesmässigt sätt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt ge kunskaper om informationssäkerhet. Du kommer att utveckla din förmåga att arbeta med datorsystem för lagring och presentation av data, bild och ljud. Inriktningen leder till yrken som nätverkstekniker, supporttekniker, teknisk säljare och installatör av fiber- och kopparnätverk.

På NTI Gymnasiet sker undervisningen i renoverade lektionssalar anpassade för din yrkesutgång. Här kommer du att sätta upp nätverksmiljöer med

Microsoftsystem, konfigurera Ciscos switchar, routrar och brandväggar samt installera nätverk i företagsmiljöer och fiber till hemmen (FTTH).
Under dina tre år på skolan kommer du att utvecklas i yrket genom följande upplägg:

• Datorns uppbyggnad och servicearbete
  • Servern, protokoll och tjänster samt nätverket logiskt och fysiskt
  • Säkerhet, trådlös teknik och installation av fibernätverk

Inom utbildningen finns det två programfördjupningar: Nätverkstekniker och Fiberinstallationstekniker.

Arbetsmarknadens behov av arbetskraft inom området är stort.
På programmet så har du möjlighet att läsa in behörighet för högskolestudier samt certifiera dig inom området (Microsoft- och CISCO-certifieringar).

Fördjupning: Nätverksteknik

För dig som gillar nätverksutrustning och vill skaffa Cisco certifiering.

Fördjupning: Fiberteknik

För dig med intresse för installation av fiber och kopparnät för datorkommunikation.