Elevintervjuer

Namn: Oscar Hill
Skola: NTI Gymnasiet Lund
Program: Teknik
Årskurs: 1

Varför valde du att läsa Estet på NTI-gymnasiet/IT-Gymnasiet?
När jag letade efter ett gymnasium att söka till, hade jag ett par kriterier. Ett av dem är att skolan ska inte vara för stor så att man inte försvinner i mängden av elever. Det andra var intrycket jag fick av lärare samt skolan generellt. När jag gick på öppet hus så fick jag ett bra intryck av skolan och lärare vilket ledde till mitt beslut att söka till NTI Gymnasiet i Lund.

Vad får ni lära er på utbildningen?
I utbildningen får vi lära oss en hel del nya saker. Många av de ämnen man läser i nian läser man även på teknikprogrammet. I ettan till exempel, läser vi matematik 1C samt 2C. Under andra året läser vi högre steg av vissa kurser från ettan, men även ett par nya. I tvåan lär vi oss även programmering plus vårt individuella val. Tredje året består till stor del av gymnasiearbetet samt de kurser man valt beroende på om man läser till högskoleingenjör eller civilingenjör.

Vilka ämnen tycker du är särskilt roliga och varför?
De ämnen jag tycker bäst om är teknik, svenska och samhälle. När vi läser teknik i ettan lär vi oss så mycket mer än bara om datorer. Vi lär oss om allt från materiallära, till mekanik och produktionsteknik. Det är en mycket varierande kurs. I svenskan får vi skriva mycket och lära oss om olika tekniker och utveckla våra kunskaper inom områden som presentationsteknik. Jag gillar att skriva mycket och tycker det är kul med retorik, så därav mitt intresse för svenska. Samhällskunskapen är även det ett väldigt varierande ämne. Vissa lektioner pratar vi om FN och deras roll i samhället. Andra lektioner pratar vi om vårt politiska system och hur det fungerar. Jag har ett väldigt stort intresse för politik och samhällsfrågor och tycker därav att samhällskunskapen är ett roligt ämne.

Hur skulle du beskriva atmosfären på din skola?
Atmosfären på skolan är lite svår att beskriva. I brist på bättre passande ord skulle jag beskriva den som vänlig. Det är inga bråk i korridorerna, elever är schysta mot varandra och stämningen är lagom lugn.

Hur skulle du beskriva relationen mellan lärare och elever på skolan?Relationen mellan elever och lärare är bra. Man kan skicka iväg ett mail ifall man har någon fråga angående exempelvis läxan. Lärarna lyssnar på eleverna ifall de har önskemål eller liknande. Ett bra exempel är vår lärare i matematik. Han är väldigt noga med att vi är i fas och skulle vi stöta på problem eller tycker det är svårt, så kan man alltid få hjälp och därmed komma ikapp.

Vad kännetecknar en bra utbildning enligt dig?
En bra utbildning ska bestå av engagerade lärare som brinner för sitt ämne. Detta underlättar för elever att lära sig om ämnet.

På vilket sätt har du utvecklats sen du började din gymnasieutbildning? (kunskapsmässigt och personligt)
Sedan jag började gymnasiet har jag fått ett annat perspektiv på skolan. I grundskolan är det väldigt avslappnat och man har flera år på sig att höja sina
betyg. Skillnaden med gymnasiet är att varje årskurs är som nian i högstadiet. Med det menar jag att varje år måste man se till att man får det betyg man strävar efter i en kurs för när man börjar i tvåan så är det helt nya kurser och därmed helt nya betyg. Jag har även lärt mig väldigt mycket mer inom en del ämnen. Tekniken i högstadiet bestod till mestadels av simpla uppgifter som att bygga en bro av glasspinnar eller liknande. På gymnasiet lär man sig om så många andra aspekter av teknik.

Vad har du för råd till de niondeklassare som ska göra sina gymnasieval nu?
Mina råd till niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval är: skriv ner hur du vill att din gymnasieskola ska vara. Stryk under det som är viktigast för dig. Se även till att du har tillräckligt höga betyg i det ämne som det kommer vara mycket av på din linje. Väljer du teknik är det rekommenderat att vara bra på matematik. När du sen går på öppethus och pratar med lärarna på skolorna, kom då ihåg den listan du gjort med hur du vill att skolan ska vara. Ifall majoriteten av sakerna är med så kan den skolan vara ett bra val.

Vilka är de största skillnaderna mellan grundskolan och gymnasiet?De största skillnaderna mellan gymnasiet och grundskolan är som jag nämnde tidigare betygen. Det beror så klart även på vilken grundskola du gått på och vilken gymnasieskola man går på. Alla skolor är olika men för mig var det betygen som var den största skillnaden.

Vilken nytta tror du att du kommer ha av din utbildning i framtiden?
in gymnasieutbildning kommer vara till stor nytta när jag väljer universitet eller högskola. Jag kommer ha grundläggande kunskaper inom programmering och andra väsentliga ämnen som matematik.
Kanske inom media som klippare eller kameraman.

Vad har du för planer efter studenten?
Efter studenten tänker jag ta ett år till två år åt att jobba. När jag jobbat kommer jag söka till högskola eller universitet. I nuläget lutar det mot datateknik, men jag får se vad jag känner om några år.

Intervju 2

Namn: Abigail Garcia
Skola: NTI Gymnasiet Lund
Program: Teknik
Årskurs: 1

Varför valde du att läsa Estet på NTI-gymnasiet/IT-Gymnasiet?
Av alla ämnen jag kunde välja tyckte jag inte om något av naturämnena. Jag har planerat plugga vidare och av den anledningen tyckte jag inte det var lönt att spendera år på Komvux, därför valde jag en högskoleförberedande linje. Just teknik blev det eftersom jag tycker om att skapa saker, dessutom att det inkluderade massa matte. Just NTI gymnasiet i Lund var perfekt för mig, som var van vid en liten skola, denna var större men ändå lagom för att bli igenkänd av alla. Det bästa av allt var att majoriteten på skolan är killar, jag antog redan från en början att jag skulle passa in perfekt då jag också älskar att spela, ett intryck öppet hus och gymnasiemässan gav mig.

Vad får ni lära er på utbildningen?
Matte är det jag mest lär mig på den här linjen och att skapa. I teknik går vi igenom allt från att skapa en grupp för att genomföra ett projekt, till att marknadsföra vår produkt. Vi har flera olika I-val att välja, själv tog jag japanska för att ha ett annorlunda ämne i skolan. Detta kommer i andra året, då vi också kommer få lära oss programmering. Trean kommer mest gå åt gymnasiearbetet. Vill man så kan man även gå ett fjärde år för att vara extra förberedd inför universitet.

Vilka ämnen tycker du är särskilt roliga och varför?
De roligaste ämnena är definitivt matematik och engelska. Det beror med på läraren och hur hen undervisar, men redan från början har dessa varit ämnen jag tycker om. Fler sätt att kommunicera och uttrycka sig på är anledningen till att jag gillar engelska. Logiken bakom matten är faktiskt det jag tycker om med den. Fler sätt att se på världen och uttrycka sig helt enkelt.

Hur skulle du beskriva atmosfären på din skola?
Min skolas atmosfär är väldigt speciell. Vi har som olika grupper som alla har något gemensamt, spel. Vissa föredrar att vara ute och spela basket, andra stannar inne och spelar på sina datorer och vissa lyssnar på musik i sin egen hörna. Då alla känner alla är det lätt att hitta folk man kan trivas med. Ingen är utanför så länge inte de väljer själva att vara det.

Hur skulle du beskriva relationen mellan lärare och elever på skolan?Lärare och elever är mycket nära varandra, om det inte vore för åldersskillnaden och att de faktiskt är våra lärare så hade man lika bra kunnat vara kompisar med dem. De vet allas namn och finns alltid där när vi behöver dem. Det gäller bara att säga till dem i korridoren så fixar de lite tid för en. Vi skrattar och har kul ihop på lektionerna, och är allvarliga när det behövs.

Vad kännetecknar en bra utbildning enligt dig?
En bra utbildning är en som man lär sig så mycket som möjligt på, och att det sitter där. Inte bara inför proven utan även efter det. Genom utbildningen ska man även ha mycket feedback om hur det går och hur långt man har kvar till sina mål. Det viktigaste är dock att lärarna är inspirerande, för det kan vara svårt att plugga till ett ämne man inte alls tycker om.

På vilket sätt har du utvecklats sen du började din gymnasieutbildning? (kunskapsmässigt och personligt)
I gymnasiet har jag lärt mig väldigt mycket, inte bara kunskap utan även annat. Som att planera min tid inför prov och att hantera stress. Vi har många deadlines att hålla reda på, därför är planering väldigt viktigt. Jag har blivit mer ordentlig än vad jag var innan. Det jag lärt mig inom teknik har visat sig vara väldigt användbart i vanliga livet också. Bland annat sätten att skapa en produkt på, har hjälpt mig att planera hur saker ska göras och planeras.

Vad har du för råd till de niondeklassare som ska göra sina gymnasieval nu?
Vad du än gör innan du ska låsa dina val, gör det absolut inte första dagen. Det händer mycket på ett par månader och man kan ändra sig väldigt mycket även när man redan börjat gymnasiet. Om du tycker om matte men ogillar natur ämnen så är teknik linjen för dig. Man kan alltid byta om man tror man valt fel, men hellre att vara helt säker än att behöva gå om ett år. Inget illa med att gå om, men jag vill som många andra, komma ut ur gymnasiet för att plugga vidare så snabbt som möjligt.

Vilka är de största skillnaderna mellan grundskolan och gymnasiet?Istället för 16 ämnen så kommer du ha färre ämnen, detta betyder dock inte att tempot saktar ner. I grundskolan handlade det mycket om att arbeta på lektionerna, här på gymnasiet ska man göra så mycket man kan hemma, för att sedan fråga och lära sig nya saker på lektionerna.

Vilken nytta tror du att du kommer ha av din utbildning i framtiden?
All matte jag lär mig nu, och produktion, kommer vara mycket användbar när jag startar eget senare i livet. Egentligen kommer vi aldrig använda all matte vi lär oss nu inom något annat inom mer studier och forskning. Grunden i matte kommer vi alltid ta med oss överallt, men med den kunskap jag redan fått om produktion, så kommer jag kunna arbeta mycket mer effektivare, nu när jag vet vad som är bäst för just det arbetsmomentet. Detta kommer vara till stor hjälp när jag startar eget.

Vad har du för planer efter studenten?
Efter studenten kommer jag plugga vidare. Ingen aning vad än, men högst troligt något inom matte. Jag tycker om att studera, och drömmen är egentligen att kunna plugga och få betalt för det. Men annars kommer jag skapa ett företag inom någon sorts teknik.