Elevintervju

Från nyskapande gymnasieskola till kreativ högskola

Fredagen den 2e oktober tar jag min första kontakt med den före detta NTI-eleven Lina Lundberg. Hon svarar snabbt och går med på en intervju. Hon är en tjej med mycket energi och har konstant saker att göra. Sedan studenten, som hon tog 2011, har hon haft fullt upp. Lina har läst två folkhögskoleutbildningar på distans och gått två kurser på KV konstskola. För tillfället gör hon sitt första år på Högskolan för Design och Konsthantverk. Efter lite babblande fram och tillbaka kommer vi fram till att en chattintervju är bäst och på måndagen äger den rum.

Lina är en all time göteborgare som började här på NTI-mediegymnasiet år 2008. Från hennes grundskola, som var Freinet-inspirerad och hade skapande i fokus, kom hon med kreativa tankar och fotokunskaper. Hon behövde en skola som kunde stimulera dessa egenskaper och kände att NTI var ett självklart val.

− Jag ville gå i en skola där jag fick utveckla mitt intresse för fotografi och form. På NTI kunde jag få både högskolebehörighet, jobba praktiskt och konstnärlig vilket jag stimuleras och mår bra av. Sedan ville jag gå på en mindre skola där man har bra kontakt med lärare och elever. På NTI känner alla varandra, man får en bra dialog med lärarna samt att det alltid finns någon man kan prata med.

Förutom skolans utbildningar och öppna kommunikation bidrog skolans läge till att det blev hennes första val. Lina, som har bott i Tynnered större delen av sitt liv, kände att hon behövde komma ifrån förorten. NTI gymnasierna i Göteborg ligger i centrum med god tillgång till bland annat olika aktiviteter. Mediegymnasiet hittar vi vid Tyska bron med fik, affärer och många olika trafikförbindelser nära tillhands. Lina såg detta som en skön omväxling och att det inte bara var skolan som underlättade utan även miljön runt omkring. Dessutom känner hon att den utbildning hon fick gjord här hos oss har varit till stor nytta och underlättat för henne i hennes nya vardag.

− Jag använder mina fotografiska och grafiska kunskaper dagligen. InDesign och Photoshop använder jag mig av i alla mina arbeten. De är några av de egenskaper och program som jag har fått jobba med på NTI. Sedan har de utbildningar jag sökt krävt att man har kunskaper inom olika program. Jag tror att NTI gjorde stor skillnad för mig.

När Lina sökte till NTI visste hon inte vad hon ville bli. Hon såg detta som en möjlighet till att utvecklas. Här fann hon att intresset för form, färg och psykologi var större än hon trott och att de tre är sammanhängande. Som avslutning på vår intervju slänger Lina ur sig ett par tips för framtida NTI-elever.

− Lägg tid på det som är roligt och ta dig utanför din komfortzone. Samt en liten varning: man blir beroende av ett kreativt utlopp!

Text: Julia Lagnefors Petersohn