Ett år som utbytesstudent

img_0148

Att ta steget att åka på ett utbytesår är spännande, modigt och rätt läskigt. När jag kom till Frankrike hade jag egentligen ingen aning om vad jag gav mig in på men jag är mycket för att “fånga dagen” och göra så mycket jag kan i mitt liv.

Beslutet att åka till Frankrike var rätt impulsivt och jag bestämde mig på en vecka, men ändå är det det bästa jag har gjort. Det är rätt galet hur fort man anpassar sig till ett nytt land, ny kultur, och framförallt ett nytt språk – oavsett om du åker till ett land där du kan språket eller inte. Jag kom till Frankrike efter att ha läst franska sedan årskurs 6, men ändå var språket otillräckligt. Efter en månad här är det fortfarande mycket svårt men jag förstår betydligt mycket mer och jag kan ha konversationer med mina vänner, värdfamilj och jag kan sköta skolsaker med lärare på franska.

När man åker på ett utbytesår lär man sig hur mycket man kan och hur självständig man egentligen är. Det skiljer bara några timmar mellan Frankrike och Sverige. Ändå så är den franska kulturen otroligt annorlunda, men samtidigt så väldigt lik Sveriges. Små saker är stora skillnader, som till exempel grejen att man alltid äter trerätters till lunch och middag, man kindpussas som hej istället för kram som i Sverige, alla slutar vid lunch på onsdagar, och skoldagarna är mycket längre här då de flesta går till 17.20 varje dag.

Den franska bamban är full av olika saker att äta. När du kommer in så väljer du om du vill ha frukt eller efterrätt (typ paj, kakor, bakelser osv), samt att du får ta yoghurt och ost. Sedan får du ta en förrätt som kallas “Friand” vilket är typ ett bröd som är fylld med ost, och sedan självaste varmrätten som varierar. Jag personligen är inget fan av maten så jag brukar äta förrätt och efterrätt.

En av de största skillnaderna för mig är att jag för första gången i mitt liv bor på internat. De första två veckorna på internatet gillade jag inte och ville verkligen inte bo där, men det har ändrats och jag gillar att bo på skolan nu. Anledningen (förutom the fact att bo på skolan) till varför jag inte gillade internatet var de obligatoriska 6 timmars läxläsning per vecka och att man bara är tillåten att gå ut 5 timmar per vecka. Missnöjda jag gick till rektorn och övertalade dom att jag skulle få gå ut när och hur länge jag vill, och att jag slipper göra läxläsningen.

Än så länge så har jag haft en väldigt bra vistelse i Frankrike och jag känner mig redan hemmastad. Jag tror att det bara kommer att bli bättre. Och om du finner nackdelar med att åka som utbytesstudent kan jag lova dig att fördelarna är fler.

Ett utbytesår är inte ett år av ditt liv, det är ett liv i ett år.

Paulina Sandquist är en utav NTI gymnasiets elever som just nu befinner sig i Frankrike där hon pluggar som utbytesstudent. Vill du läsa mer om hennes äventyr där, besök gärna hennes blogg: http://nouw.com/paulinafrance