Elevintervju

Parinazz Nontina Iranmanesh tog studenten från NTI Mediegymnasiet 2014. Hon fyllde nyss 20 år och har en stor passion för fotografi och psykologi.

Parinazz läste den samhällsvetenskapliga linjen med inriktning medier, information och kommunikation samt fördjupningen, pressjournalistik. Hennes väg till drömmen på psykologprogrammet blev till verklighet men samtidigt som fotografikursen gav henne en underbar upplevelse.

Beslutet var det rätta valet men valen var inte lätta, hon kom samtidigt in på Uppsalas universitet som på fotografikursen. Hon frågade sig själv om hon var redo för att börja i Uppsala utan bostad ,direkt efter studenten. Det var hon inte. Vilket ledde till att hon började på fotografikursen på Akademi Valand här i Göteborg.

-Fotografilinjen visade sig vara det bästa valet jag har gjort, kursen var fantastisk. Jag har alltid haft en djup passion för fotografi och att få möjligheten till att läsa fotografi på en akademisk nivå ledde det hela till en helt ny nivå. Kursen öppnade upp ögonen för vägar inom fotografi som konst och det var något jag aldrig visste fanns.

-Jag var riktigt glad att jag gick kursen och efter ett halvår läste jag klart kursen.

Du sökte även in på psykologiprogrammet eller hur?
– Ja, efter ett halvår sedan jag tog studenten sökte jag in till psykologiprogrammet i ett antal städer, Göteborg, Lund och Uppsala.
– Jag kom in på mitt första val vilket var här i Göteborg och det kändes overkligt att komma in. Jag blev både förvirrad och glad samtidigt.

En ny start
Våren blev alltså̊ hennes start i en ny kurs på psykologiprogrammet här i Göteborg.

-Ämnet är så intressant för mig och lockar mig något så otroligt.

-Ett tips från mig är att prova på, det du inte vet något om men som du har ett intresse för är värt en chans! med ditt intresse kom- mer du sjukt långt, detta gäller för allt nytt du provar oavsett om det gäller att välja linje till universitet eller gymnasium, tro mig!

– Även vid pluggstarten på psykologiprogrammet sökte jag en tjänst som ambassadör på Frilagret vilket är ett kulturhus nära Järntorget här i Göteborg. Kultur och konst ställs ut här kostnadsfritt vilket definierar Frilagret.

På vilket sätt kan man då koppla det du har gjort innan på gymnasiet till din utbildning? -Jag fick sedan jobbet som ambassadör på Frilagret. Vi gör väldigt mycket administrativt för att nå ut till unga som kan påverka stadens kulturliv.

– Så jag tackar och bugar för den kunskap jag fick från min linje här på NTI Mediegymnasiet. Utan alla medielektioner och skrivarlektioner skulle jag sett ut som ett frågetecken.
– Jag har alltså haft en otroligt stor nytta av hela gymnasiet, både inom foto och samhällslinjen.

Några tips för kommande elever på skolan?
– Min viktigaste användning som jag fick med mig var att vara källkritisk i allt. Du blir så mycket mer tjock på kunskap och tolerant mot alla slags teorier som folk tar för sann kunskap men som kanske egentligen vinklar åt något helt annat.

Ångrar du något som du aldrig tog tag i under åren på gymnasiet?
– Jag är väldigt glad över allt jag har gjort hittills och det finns ingenting jag ännu ångrar. Livet handlar om att ta risker där det finns en balans mellan vad du vill och vad som känns ovant för dig. Att ha den lilla gnutta av självkontroll är mer än tillräckligt för att verkligen satsa på det du vill göra.

– Det gör inget om du har olika val på linje, du har gott om tid om du inte är nöjd och om linjen inte passar dig, gå efter din egen takt och känsla, inte efter normens val om att vi ständigt ska vara effektiva, göra snabba val osv. I slutändan handlar det tillslut bara om ditt liv, du är den enda i världen som kan avgöra din framtid och dina drömmar. Lyssna på dig själv.

– Du dansar inte lika vackert som du gör för din egen takt.

Text: Anna Sandersson