AcadeMedia: Proffsig produktion med NTI Mediegymnasiet i kulisserna

Alla bra arrangemang kräver rätt kompetens i kulisserna. När europeiska mästerskapen i yrkesskicklighet nyligen hölls i Göteborg var elever från NTI Mediegymnasiet med i produktionen. De ansvarade bland annat för att streama finalen i Scandinavium inför 6000 åskådare.

bild-medie

I efterhand har eleverna överösts av beröm. Worldskills, som både tävlingen och arrangören heter, har hört av sig för att ta del av framgångsfaktorerna bakom elevernas professionella arbete.

– Vi märkte redan på plats att de var imponerade och jag var själv imponerad av mina kompisars kunskaper och kreativitet. Vi kände oss uppskattade och som en del i hela produktionen, säger Alice Andreasson som läser tredje året på inriktningen film- och tv-produktion på NTI Mediegymnasiet.

Flera olika uppdrag

NTI-eleverna hade uppdrag inom flera lika områden med koppling till deras utbildning. En grupp var fotografer, en grupp gjorde filmer och en grupp skrev texter till Euroskills egna tidning som gavs ut på mässan. Elever ansvarade också för kommunikationen i sociala medier. Eftersom tävlingen är internationell skedde allt arbete på engelska.

– Vi var väl förberedda och alla hade ju hand om ett område som man är bra på. Det var därför vi blev tillfrågade att vara med, för att de behövde vår kompetens. Nu fick vi möjligheten att omsätta våra kunskaper i en professionell organisation, säger Martin Werne, som också går sista året på inriktningen film- och tv-produktion.

Maya Brenton som läser inriktningen fotografisk bild var en av eleverna som ingick i Euroskills tidningsredaktion. Inför varje tävlingsdag bestämde redaktionen vilka moment de skulle bevaka och fotografera.

– Vi jobbade tillsammans med elever från vår skolas samhällsprogram, som intervjuade och skrev. Vi fotograferade intervjupersonerna och tog bilder på olika tävlingsgrenar, berättar hon.

Fotografernas arbete resulterade i över 9 000 bilder varav många har använts av journalister från länder i hela världen.

”Lika stort som Melodifestivalen”

Att vara en del av en produktion i den här storleken ställer tuffa krav på eleverna. Det måste gå snabbt och arbetet måste hålla hög kvalitet. Eleverna på NTI Mediegymnasiet är vana vid att jobba med skarpa projekt och externa uppdragsgivare, berättar Thomas Dahl som är lärare i film- och tv-produktion. Han har själv erfarenhet av stora produktioner sedan sin tid som yrkesverksam på Sveriges Television.

– Om vi exempelvis tittar på tv-produktionen som vi gjorde i samband med avslutningsceremonin, då vi ansvarade för live-streamingen med sex olika kameror, så var den lika stor som Melodifestivalen. Vi hade 48 timmar på oss att förbereda all teknik, något som normalt sett är flera veckors jobb, säger han.

Thomas Dahl lyfter fram medarrangören och uppdragsgivaren Göteborg & Co som ett föredöme i deras arbete med eleverna.

– Linn Eckell på Göteborg & Co har haft en sällsynt bra beställarkompetens, något som ofta saknas. Det får stor positiv påverkan på slutresultatet, säger han.

Foto: Maya Brenton