NTI-elever siktar högt med ny mobilapp

En mobilapp som ska underlätta vardagen för många människor, samtidigt som den ger ungdomar arbetslivserfarenhet och en chans att tjäna snabba pengar. Så beskriver Erik Adolfsson, Felix Ström och Tommie Lagerroos sin egenutvecklade mobilapp alltiallo.

alltiallo

De läser andra året på NTI-Gymnasiets teknikprogram i Stockholm, och med sin nya tjänst vill de ta Sverige – och på sikt Europa – med storm. Än så länge driver de alltiallo som ett UF-företag (Ung Företagsamhet) och nu på måndag ska de visa upp sin digitala innovation på Stockholmsregionens UF-mässa i Älvsjö.

– Idén bygger på att privatpersoner ska ta hjälp av andra privatpersoner för att få sina vardagssysslor utförda. I ett förste skede handlar det om leveranser av varor hem till dörren, från över 5000 butiker i Stockholm. Så det finns två målgrupper, en som vill få ihop sin stressiga vardag, och en som snabbt vill tjäna lite extra pengar, säger Tommie Lagerroos.

En förmedlare av tjänster
Så, hur fungerar det då? Den som vill få en tjänst utförd registrerar det i applikationen. Ett pris räknas fram baserat på distans, vikt och volym. I andra änden sitter utförare som kan acceptera uppdragen som registreras. Uppdragen kan handla om allt ifrån att leverera en särskild teservis från NK till Farsta till att med kort varsel leverera en blomsterbukett till en specifik adress på Kungsholmen.

– Nyckeln är att det både är billigare och går snabbare än att välja hemkörning från butiken, i de fall de ens har det. Vi ser oss själva som en förmedlare, likt Blocket eller Uber. Vår tjänst alltiallo blir en plattform där människor med olika behov matchas mot varandra, säger Felix Ström.

Betalning sker i förväg med kort. Som en säkerhet hålls pengarna ”i molnet” tills uppdraget är klart. Beställare och utförare kan också chatta med varandra under tiden som uppdraget utförs, för att reda ut eventuella missförstånd eller ha en dialog kring vilken vara som ska köpas.

Skicklighet belönas
I efterhand kan beställaren betygsätta utföraren i appen – bra omdömen genererar fler uppdrag. På utförarsidan är det främst ungdomar som är målgruppen, och utöver att tjäna lite extra pengar kan de också ladda ner sina omdömen.

– Det ger arbetslivserfarenhet och omdömena kan exempelvis användas i ett cv. Vi ser detta som ett bra extrajobb medan man studerar, man väljer ju dessutom själv när man vill jobba, säger Erik Adolfsson.

De har en stark tro på sin app och tjänst, siktet är inställt på att bli det första UF-företaget från NTI-gymnasiet i Stockholm som utses till årets UF-företag i Sverige.

– Många driver sina UF-företag i trean som sitt gymnasiearbete. Vi går bara i tvåan men vi är övertygade om att vi kommer gå vidare i tävlingen, och UF är en bra plattform för att testa sina idéer och få bra input till hur vi kan vässa vår tjänst ytterligare, säger Tommie Lagerroos.

Inom en mycket snar framtid finns appen tillgänglig att ladda ner både till Android och iPhone.

På alltiallos egna webbsida kan du läsa mer om hur det funkar: https://alltiallo.io/