Namn: Iza Djerf
Skola: NTI Gymnasiet Sollentuna
Program: Handelsprogrammet
Årskurs: 3

Varför valde du att läsa handelsprogrammet på NTI-gymnasiet?
Jag valde handelsprogrammet för att jag inte visste exakt vad jag ville plugga till så då valde jag handel för att det är mycket praktik så man kommer ut mer i arbetslivet. Fick rekommendationer av andra elever som gick på handel i NTI.

Vad får ni lära er på utbildningen?
Hur man startar, driver och avvecklar ett företag. Personlig försäljning, hur man tar hand om kunder.

Vilka ämnen tycker du är särskilt roliga och varför?
Jag tycker att personlig försäljning är det roligaste ämnet, för att man har nytta för de när man går ut och jobbar i butik, hur man tar hand om sina kunder, får kontakter, relationer med kunder och hur man planerar säljtillfällen.

Hur skulle du beskriva atmosfären på din skola?
Atmosfären i skolan är helt okej, ibland känns det instängt men annars är det bra

Hur skulle du beskriva relationen mellan lärare och elever på skolan?
Relationerna mellan elever och lärare är väldigt bra tycker jag, man känner sig trygg med alla lärare och kan prata med lärarna om vad som helst. Man vågar gå och säga vad man tycker och känner utan att det blir en större sak.

Vad kännetecknar en bra utbildning enligt dig?
För mig är det att det ska vara bra lärare men bra kunskap.

På vilket sätt har du utvecklats sen du började din gymnasieutbildning?  (kunskapsmässigt och personligt)
Kunskapsmässigt har jag lärt mig mycket inom att starta och driva ett företag och även hur man ska hantera konflikter i ett företag, hur det är att arbeta med en kompis i ett företag.

Personligt så har jag förändrats otroligt mycket, när jag började första året i gymnasiet var jag väldigt tillbakadragen och var tystlåten, men med hjälp av dessa år och alla lärare så har mitt självförtroende stigit väldigt mycket och det är nästan det bästa med den här utbildningen att man måste ta stort ansvar och kliva ut från konfortzoonen.

Vad har du för råd till de niondeklassare som ska göra sina gymnasieval nu?
Våga välja skolan som är bäst för dig och följ inte någon annan, och välj den utbildningen du känner att du kan komma långt med och ha nytta med i framtiden.

Vilka är de största skillnaderna mellan grundskolan och gymnasiet?
Den största skillnaden är att i gymnasiet så har man en inriktning som man själv har valt och förhoppningsvis gillar och det blir en helt annan sak när man är intresserad och vill lära sig nya saker än i grundskolan där det bara var huvudämnen. Sen i gymnasiet är det mycket praktik som jag såg fram emot och tyckte var jätteroligt.

Vilken nytta tror du att du kommer ha av din utbildning i framtiden?
Jag kommer ha väldigt stor nytta av min utbildning i framtiden, då jag fått lära mig mycket om lagar, avtal, service, personlig försäljning och mycket mer.

Vad har du för planer efter studenten?
Mina planer efter gymnasiet är att börja jobba på en klädbutik för att sedan tänka vad jag vill göra i framtiden.