Elevintervju

Skola: NTI Gymnasiet Sollentuna
Program: Teknikprogrammet
Årskurs: 3

Varför valde du att läsa teknikprogrammet på NTI-gymnasiet?
Jag tyckte att det verkade vara en rolig utbildning som skulle passa mig. Först var det programmeringen som lockade men efter att jag fick testa programmering så bytte jag inriktning och valde den som riktar sig mot teknisk högskola. Själva skolan valde jag för att jag hade fått tips om den från SYV och gillade den när jag var där på öppet hus.

Vad får ni lära er på utbildningen?
Den utbildningen som riktar sig mot teknisk högskola innehåller mycket matte, fysik och teknik. I tekniken lär vi oss om olika energikällor, hållfasthet i byggnader och om hydraulik, pneumatik, elektriska och mekaniska system. Vi läser även cad som man inte läser på den andra inriktningen. På CAD-lektionerna får vi lära oss att rita ritningar, rita upp föremål i 3D och sedan skriva ut och att rita hus.

Vilka ämnen tycker du är särskilt roliga och varför?
De ämnena som jag tycker är roligast är matte, cad och grafisk kommunikation. Matte är något som jag har haft ganska lätt för och sådant man har lätt för är alltid roligt. Sen så är det kul när man väl förstår vad man ska göra och får en aha känsla. CAD är roligt eftersom man får vara väldigt kreativ med det man gör. Vi fick i uppgift att göra ett smycke vilket innebär att man bara ska låta fantasin flöda och göra något fint. Vi fick även i uppgift att rita ett hus. Även här så ska man ha mycket fantasi så att man kan bygga sitt drömhus. Grafisk kommunikation är ett ämne där man får lära sig om tryckprocesser, att designa tidningar och olika begrepp som man använder vid t.ex. tryck och tidningar.

Hur skulle du beskriva atmosfären på din skola?
Det är en bra stämning i skolan. Eftersom det är en ganska liten skola så känner man igen nästan alla, även om man inte pratar med alla. Alla lärare hälsar på en och de flesta vet vad man heter. Rektorn har bra koll på eleverna och man kan alltid gå till honom om man har en fråga eller om man vill ta upp något. Det är inte mycket bråk och skrik utan det är bra stämning både i klassrummet och under rasterna.

Hur skulle du beskriva relationen mellan lärare och elever på skolan?
Jag tycker att relationen mellan lärare och elever är bra. Man kan alltid gå och prata med en lärare om det är något, och det behöver inte vara ens mentor eller en lärare som man har i något ämne. Man kan även prata med lärarna på rasterna om vad man ska göra i helgen, osv.

Vad kännetecknar en bra utbildning enligt dig?
En bra utbildning är där man trivs och får göra roliga saker. Man ska inte ha många onödiga och långa håltimmar och det man lär sig ska vara relevant.

På vilket sätt har du utvecklats sen du började din gymnasieutbildning?  (kunskapsmässigt och personligt)
Kunskapsmässigt har jag utvecklats massor. Man lär sig alltid nya saker när man går en utbildning. Jag har lärt mig mycket matte och nya datorprogram och mycket mer. Som person har jag utvecklats en hel del också. Jag har bland annat lärt mig att ta mer ansvar och blivit mognare som person.

Vad har du för råd till de niondeklassare som ska göra sina gymnasieval nu?
Fundera över vad ni tycker är roligt och försök att satsa på det. Om ni inte vet vad ni vill göra eller välja, ta en utbildning som är bred så att ni har ett större utbud efter gymnasiet. Och om ni börjar en utbildning, försök att hålla er kvar vid den. Det är bättre att ha en fullständig utbildning som ni kan använda er av än att byta mitt i och bara ha den andra halvklar. Jag har varit nära på att byta utbildning en bit in då jag började vela kring vad jag ville göra efter gymnasiet. Idag är jag glad att jag fortsatte utbildningen. Man kan alltid plugga upp andra ämnen efter om man vill bli något annat. Ingenting är omöjligt så länge man vill, kan och vågar försöka.

Vilka är de största skillnaderna mellan grundskolan och gymnasiet?
Man får välja själv vad det är man vill gå för inriktning. Man får plugga till det som man är intresserad av. Det är lättare att motivera sig själv till att plugga när det man pluggar till är roligt. Man byter även skola för en kort tid på tre år som går väldigt fort när man väl har börjat.

Vilken nytta tror du att du kommer ha av din utbildning i framtiden?
Förhoppningsvis så kommer jag ha mycket användning av den. Pluggar man vidare så är det en väldigt viktig del att ha med. Om man börjar jobba kanske man inte har lika mycket användning för den, men någon dag kommer man säkert sitta och fundera över ett problem eller diskutera något med kollegorna som man kan svara på tack vare sin utbildning.

Vad har du för planer efter studenten?
Jag tänkte börja jobba och försöka flytta hemifrån. Om jag sedan känner att jobbet som jag får inte passar mig så kanske jag tar en YH-utbildning på ett år så att jag kan bli något annat.