.
NTI Gymnasiet

E-sportsprofil

Esport_versioner-01NTI-Gymnasiet i Sundsvall satsar som ett av de första gymnasierna i Sverige pÄ E-sport!

E-sport Àr ett samlingsbegrepp för tÀvlingar via dator eller spelkonsoler och Àr idag mycket stort bÄde i Sverige och globalt. Intresset för sporten Àr enormt och prispengarna inom internationella tÀvlingar Àr mycket stora. SVT, TV6 och ESPN Àr nÄgra av de kanaler som sÀnder live frÄn E-sportsgalor runt om i vÀrlden. Sverige har flera vÀrldsmÀstare och
mÄnga professionella spelare inom olika spel. Svenska tÀvlingar anordnas bland annat pÄ DreamHack som Àr vÀrldens största datorspelsevent med över 26 000 besökare.
Tillsammans med Svenska E-sportförbundet, Inkluderande E-sport och Sundsvall 24 kommer NTI-Gymnasiet att erbjuda E-sport som en idrottsinriktning inom ramen för gymnasiet. Elever pÄ de högskoleförberedande programmen Teknikprogrammet och Estetprogrammet kommer ha möjlighet att utöva e-sport med kunniga
instruktörer och trÀnare. E-sportsinriktningen riktar sig frÀmst till de elever som har erfarenhet att utöva e-sport och vill satsa pÄ en tÀvlingskarriÀr.

eSport – professionellt dator- och tv-spelande – Ă€r i dag en sport och en ung sĂ„dan. De senaste 10 Ă„ren har den vuxit till ett vĂ€rldsfenomen och Ă€r snart lika stor som de etablerade sporterna fotboll, amerikansk fotboll och basket. För att jĂ€mföra intresset i form av tittarsiffror: 1 miljard mĂ€nniskor i vĂ€rlden sĂ„g VM-matchen mellan Tyskland och Argentina 2014. Superbowl – finalen i NFL – sĂ„gs av 160 miljoner mĂ€nniskor samma Ă„r. Förra Ă„ret tittade 134 miljoner mĂ€nniskor regelbundet pĂ„ eSport. Dator- och tv-spelsindustrin i stort med en omsĂ€ttning pĂ„ $100 miljarder detta Ă„r har gĂ„tt om filmindustrin. Genom anvĂ€ndarantalet, omsĂ€ttningen och det globala intresset sĂ„ Ă€r eSporten lika legitim som vilken annan etablerad sport som helst! Det finns mycket arbetstillfĂ€llen och företagande i denna bransch i vĂ€rlden och kommer fortsĂ€tta öka i framtiden.

VI tror pĂ„ denna sportsatsning eftersom er framtid Ă€r vĂ„rt uppdrag. Du kan som elev ha en framtid som spelare. Du kan ocksĂ„ ha en framtid inom branschen i stort i form av arbete, utbildning och/eller företagande. Omstrukturering av yrken gĂ„r fortare nu Ă€n nĂ„gonsin i samhĂ€llet – vem vet vilka yrken som finns i morgon? Vi vill se om möjligheten finns att din hobby blir ditt jobb!

Som vilken annan sportsatsning som helst, fĂ„r inte eSporten ske pĂ„ bekostnad av din utbildning eller hĂ€lsa i övrigt – eftersom idrottsutövande trots de mĂ„nga positiva effekterna ocksĂ„ kan medföra risker. Det Ă€r viktigt att belysa! DĂ€rför Ă€r elevhĂ€lsoteamet pĂ„ skolan med i planeringen och stöttningen för dig som eSportsutövare frĂ„n start till mĂ„l sĂ„ att du lyckas utifrĂ„n din maximala potential i skolan. Inom ramen för det kommer vĂ€rdegrundsarbetet vara centralt med etik- och moralfrĂ„gor inom eSporten, framförallt om könsroller och nĂ€tetikett. Motions- och kostvanor samt risker för spelmissbruk kommer ocksĂ„ att belysas. Som elev inom eSporten kommer du Ă€ven att fĂ„ skriva pĂ„ ett sĂ€rskilt studie- och hĂ€lsokontrakt samt fĂ„ – tillsammans med dina vĂ„rdnadshavare – en sĂ€rskilt handbok om eSporten tillsammans med den ordinarie elevhandboken. Jag som rektor tar pĂ„ mig ett personligt ansvar att koordinera denna satsning – för elevernas studieresultat och mĂ„ende.

VÄr eSportsprofil kommer att lÀsÄret 2016/17 erbjuda League of Legends och Hearthstone som sporter. TrÀningspass, spelanalyser, streamingkunskap, tÀvlings- och eventkoordinering m.m. kommer att ske vid sidan om ert ordinarie schema. Utrustning för att kunna bli skicklig i League of Legends och Hearthstone tillhandahÄlls pÄ skolan i vÄr nyetablerade sal eVision. För frÄgor varmt vÀlkommen att kontakta mig.

Jon Ellrose

Rektor NTI-gymnasiet, Sundsvall