.
NTI Gymnasiet

E-sportsprofil

Esport_versioner-01NTI-Gymnasiet i Sundsvall satsar som ett av de första gymnasierna i Sverige på E-sport!

E-sport är ett samlingsbegrepp för tävlingar via dator eller spelkonsoler och är idag mycket stort både i Sverige och globalt. Intresset för sporten är enormt och prispengarna inom internationella tävlingar är mycket stora. SVT, TV6 och ESPN är några av de kanaler som sänder live från E-sportsgalor runt om i världen. Sverige har flera världsmästare och
många professionella spelare inom olika spel. Svenska tävlingar anordnas bland annat på DreamHack som är världens största datorspelsevent med över 26 000 besökare.
Tillsammans med Svenska E-sportförbundet, Inkluderande E-sport och Sundsvall 24 kommer NTI-Gymnasiet att erbjuda E-sport som en idrottsinriktning inom ramen för gymnasiet. Elever på de högskoleförberedande programmen Teknikprogrammet och Estetprogrammet kommer ha möjlighet att utöva e-sport med kunniga
instruktörer och tränare. E-sportsinriktningen riktar sig främst till de elever som har erfarenhet att utöva e-sport och vill satsa på en tävlingskarriär.

eSport – professionellt dator- och tv-spelande – är i dag en sport och en ung sådan. De senaste 10 åren har den vuxit till ett världsfenomen och är snart lika stor som de etablerade sporterna fotboll, amerikansk fotboll och basket. För att jämföra intresset i form av tittarsiffror: 1 miljard människor i världen såg VM-matchen mellan Tyskland och Argentina 2014. Superbowl – finalen i NFL – sågs av 160 miljoner människor samma år. Förra året tittade 134 miljoner människor regelbundet på eSport. Dator- och tv-spelsindustrin i stort med en omsättning på $100 miljarder detta år har gått om filmindustrin. Genom användarantalet, omsättningen och det globala intresset så är eSporten lika legitim som vilken annan etablerad sport som helst! Det finns mycket arbetstillfällen och företagande i denna bransch i världen och kommer fortsätta öka i framtiden.

VI tror på denna sportsatsning eftersom er framtid är vårt uppdrag. Du kan som elev ha en framtid som spelare. Du kan också ha en framtid inom branschen i stort i form av arbete, utbildning och/eller företagande. Omstrukturering av yrken går fortare nu än någonsin i samhället – vem vet vilka yrken som finns i morgon? Vi vill se om möjligheten finns att din hobby blir ditt jobb!

Som vilken annan sportsatsning som helst, får inte eSporten ske på bekostnad av din utbildning eller hälsa i övrigt – eftersom idrottsutövande trots de många positiva effekterna också kan medföra risker. Det är viktigt att belysa! Därför är elevhälsoteamet på skolan med i planeringen och stöttningen för dig som eSportsutövare från start till mål så att du lyckas utifrån din maximala potential i skolan. Inom ramen för det kommer värdegrundsarbetet vara centralt med etik- och moralfrågor inom eSporten, framförallt om könsroller och nätetikett. Motions- och kostvanor samt risker för spelmissbruk kommer också att belysas. Som elev inom eSporten kommer du även att få skriva på ett särskilt studie- och hälsokontrakt samt få – tillsammans med dina vårdnadshavare – en särskilt handbok om eSporten tillsammans med den ordinarie elevhandboken. Jag som rektor tar på mig ett personligt ansvar att koordinera denna satsning – för elevernas studieresultat och mående.

Vår eSportsprofil kommer att läsåret 2016/17 erbjuda League of Legends och Hearthstone som sporter. Träningspass, spelanalyser, streamingkunskap, tävlings- och eventkoordinering m.m. kommer att ske vid sidan om ert ordinarie schema. Utrustning för att kunna bli skicklig i League of Legends och Hearthstone tillhandahålls på skolan i vår nyetablerade sal eVision. För frågor varmt välkommen att kontakta mig.

Jon Ellrose

Rektor NTI-gymnasiet, Sundsvall