Elevintervju

Skola: NTI-gymnasiet Sundsvall
Program: Estetiska programmet
Årskurs: 3

Varför valde du att läsa Estetiska programmet på NTI-gymnasiet?
För att det var exakt den utbildning som jag var ute efter och skolan ligger centralt så det passade bra. Jag är intresserad av film och foto och ville lära mig mer om hur man skapar och publicerar filmer digitalt.

Vad får ni lära er på utbildningen?

Vi får lära oss hur man skapar en intressant, spännande film och alla de manuella inställningarna på kameror, vi får också animera och lära oss hur man skriver en synopsis eller storyboard, hur man skapar och genomför projekt. En annan sak vi får lära oss är att samarbeta med andra för att uppnå det man vill. Vi får även arbeta med greenscreen och photoshop och andra Adobeprogram.

Vilka kurser tycker du är särskilt roliga och varför?
Digitalt skapande och film- och tvproduktion men medieproduktion, som alla har i ettan är också kul. Det som gör att det är roligt är att man får arbeta mycket med sin estetiska sida och möjlighet att uttrycka sig på ett sätt som man inte kan i andra kurser.

Hur skulle du beskriva atmosfären på din skola?
Liten och mysig och man känner sig hemma från första dagen.

Hur skulle du beskriva relationen mellan lärare och elever på skolan?
Mycket bra, känns som att man har en bra relation till alla lärare och alla lärare finns där för att hjälpa en.

Vad kännetecknar en bra utbildning enligt dig?
Att man får utveckla sig inom det man är bra på redan men även lära sig nya sätt att uttrycka sig på. Att man har nära till lärarna och att de är bra på att förklara vad det är man ska lära sig.

På vilket sätt har du utvecklats sen du började din gymnasieutbildning? (kunskapsmässigt och personligt)
Personligt skulle jag säga att jag lärt mig att samarbete bättre med andra och kunskapsmässig har jag utvecklats mest inom de estetiska ämnena och historia. Jag har också utvecklat mitt eget estetiska uttryck genom de digitala programmen.

Vad har du för råd till de niondeklassare som ska göra sina gymnasieval nu?
Tänk igenom vad du verkligen vill göra efter gymnasiet. Välj inte det som känns lätt utan välj något som du kan tänka dig att jobba med eller fördjupa dig inom efteråt.

Vilka är de största skillnaderna mellan grundskolan och gymnasiet?
Gymnasiet är mycket roligare! Grundskolan kändes lång och som en tråkig väntan medan gymnasiet går snabbt så man ska uppskatta den tid man har på gymnasiet!

Vilken nytta tror du att du kommer ha av din utbildning i framtiden?
Jag kommer ha lärt mig grundligt nästan alla Adobes programvaror och ha förkunskaper inom film, animation och foto, jag kan uttrycka mig kreativt både i text och bild.

Vad har du för planer efter studenten?
Mina planer är att söka vidare till dataspelsgrafiker för att jag vill jobba med att designa spel och göra concept art.