IT-programmet

Inriktning

Inriktningen dator- och kommunikationsteknik ska ge kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt kunskaper om informationssäkerhet. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att arbeta med system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker.

IT-programmet (EE)

Låt ditt intresse för datorer ligga till grund för din karriär. I programmet finns många spännande områden att lära sig mer om inom IT. IT-branschen växer enormt och arbetsmarknaden skriker efter nya, duktiga programmerare och tekniker. På NTI-gymnasiet får du en bra grund att utvecklas inom IT och goda förutsättningar för framtida jobb och studier.

Efter en bred grundutbildning inom elektronik, teknik samt dator- och nätverksteknik kan du skräddarsy din utbildning utifrån ditt IT-intresse. Det finns två olika spår att välja emellan, webbteknik och programmering samt nätverksteknik.

Efter gymnasiet kan du arbeta som nätverkstekniker, IT-support, webbtekniker eller andra IT-relaterade serviceyrken. De allra flesta av eleverna på vårt IT-program väljer att läsa till de två kurser som krävs för att få grundläggande behörighet för vidare studier.

Fördjupning: Nätverksteknik

Du lär dig bygga och administrera olika typer av datornätverk – allt från enklare hemnätverk och mindre företagsnät (LAN), till större nätverk (WAN). IT-säkerhet är ett givet fokus där du lär dig att övervaka och skydda dig och dina kunders nätverk från angrepp.

Fördjupning: Webbteknik och programmering

Här får du lära dig att administrera och bygga upp webbservrar samt att programmera för webben. Dina verktyg som webbutvecklare är olika språk så som HTML5, CSS, JavaScript, PHP och MySQL. Du lär dig även hantera och underhålla webbserverlösningar.

Fördjupning: Speldesign

Fördjupningen i speldesign går ut på att du lär dig om hur man designar och skapar spel. Beroende på val av program kan du lära dig många olika aspekter vid skapande av spel. Allt från design av karaktärer och story till faktisk programmering av spelen.

Mjukvara

• Bra gemenskap
  • Tryggt och bra studiero
  • Öppna dörrar