Elevintervju

Skola: NTI-gymnasiet Sundsvall
Program: IT-programmet
Årskurs: 2

Varför valde du att läsa IT-programmet på NTI-gymnasiet?
Jag valde IT-programmet för att jag är intresserad av datorer och för att jag hade kompisar som också skulle börja här, det var en bra kombination.

Vad får ni lära er på utbildningen?
Vi får lära oss skruva isär och bygga ihop datorer, hårdvara, mjukvara och datordelar, vi får också bygga robotar och programmera dem. Förutom detta har vi alla grundämnen som svenska, engelska, matte och idrott.

Vilka kurser tycker du är särskilt roliga och varför?
Datortekniken! Roligast var när vi fick göra ett speldatorbygge och plocka isär och bygga ihop en dator. Jag gillar även engelska för att jag spelat datorspel online i många år och i den kommunikationen har engelska varit huvudspråket och det hör till min vardag eftersom jag pratar det varje dag. Jag känner en kärlek till språket och det öppnar upp många möjligheter till kommunikation med människor runt om i hela världen.

Hur skulle du beskriva atmosfären på din skola?
Den är mysig och väldigt personlig. Skolan inte är så stor och du kan prata med lärarna på ett annat sätt och de är verkligen intresserade av eleverna, det känns lite som hemma. Man kommer också nära kamraterna, det blir inte bara ytligt.

Vad kännetecknar en bra utbildning enligt dig?
Engagerade lärare som verkligen försöker få eleverna att förstå det som de lär ut. Att det ska finnas spännande utmaningar som får en att vilja fortsätta utvecklas.
På vilket sätt har du utvecklats sen du började din gymnasieutbildning? (kunskapsmässigt och personligt)
Jag har fått en djupare förståelse, särskilt för datorer och dess uppbyggnad. Jag tycker också att jag nu har bra grunder i elkurserna.

Vad har du för råd till de niondeklassare som ska göra sina gymnasieval nu?
Välj något som ni är intresserade av, välj inte efter kompisar. Kolla noga vad som är speciellt med programmet så att det är något du verkligen vill göra.

Vilka är de största skillnaderna mellan grundskolan och gymnasiet?
Du har mycket mer eget ansvar och du måste själv ha mer koll på uppgifter och inlämningar.

Vilken nytta tror du att du kommer ha av din utbildning i framtiden?
Jag valde detta för att jag vill ha en bra grund kring datorer och nätverksteknik. Jag vill ha Cisco-certifikat för att ha möjligheten at arbeta som nätverkstekniker och utbilda mig till det med stöd av bra lärare. Men jag är också intresserad av restaurangbranschen och kan tänka mig att jobba som bartender, men datorbranschen känns tryggt att ha som grund att stå på.

Vad har du för planer efter studenten?
Kanske läsa till kock och backpacka i Asien, eller läsa psykologi, jag är inte helt säker men något spännande kommer jag att göra!