Maija Eriksson Kukkonen går på estetiska programmet, digital design, hos oss på NTI Helix. Maija är just nu aktuell med sin medverkan i utställningen The Annorlunda Exhibition samt ett intressant gymnasiearbete!

Just nu arbetar Maija med att färdigställa sitt gymnasiearbete, en fantasybok för barn och ungdomar som hon både skriver och illustrerar. Boken handlar om Maijas egna karaktärer Juno Sprout och Exas äventyr genom the Land of Creih, en fantasivärlden i vilken de möter olika varelser och berättelser. Maija beskriver det som att illustrationerna är en stor del av boken, bilderna föreställer den värld huvudpersonerna färdas igenom, miljöer och situationer de möter.

Maija kommer från ett kreativt hem och har hela livet haft ett intresse för konst. Maija beskriver att hon alltid varit kreativt lagd, men att det var i 13-årsåldern som hon på allvar började fundera på att göra en karriär av det. Som tonåring började Maija upptäcka fler och fler spel, och insåg att det var vad hon ville jobba med. Till hösten siktar Maija på att läsa vidare vid Yrkeshögskolan Playgroundsquad i Falun för att fortsätta vägen mot sitt drömyrke: game artist.

 

Maija arbetar främst med att rita digitalt och 3D modellering, men hon gillar att utforska flera olika medier för att vara kreativ. Främst arbetar Maija i Photoshop, Procreate, Maya och Substance Painter. Inspiration får Maija främst från intressanta saker hon ser i vardagen samt andra talangfulla konstnärer.

 

Maija kommer att ställa ut vid The Annorlunda Exhibition, vilket är en utställning som kommer att hållas i lokalen Skyddsrummet nära Slussen och Mariatorget (Stockholm) under 23-25 juli. Kolla in utställningens instagram @annorlundaexhibition eller hemsida https://www.annorlunda exhibition.com.
Utställningen fokuserar på det som är annorlunda, det vill säga bryter de normer vi har i vårt samhälle. Ämnen från utställningen är bland annat mänskliga rättigheter, HBTQ+, sociala och fysiska funktionsvariationer, kvinnors rättigheter och invandring. Utställningen innehåller både konst, film och poesi.


På utställningen kommer Maija att presentera konst som knyter an till utställningens tema. Prits kommer finnas att köpa både på plats och i utställningens webshop – så håll utkik!

 

Vill du se mer av Maijas konst?

In och följ @maija.exe_has_stopped_working på instagram! Där lägger Maija upp bilder från sitt gymnasiearbete.

 

Maijas bästa tips:

  • Studera verkligheten – hur beter sig ljus och skuggor?
  • Använd referenser när du ritar! Det hjälper dig se och förstå hur proportioner och material ser ut.
  • Var inte rädd att börja om, om något går åt skogen, ge inte upp. Gör om, gör rätt!