NTI Gärdet öppnar upp Creative Space för estetik och media med fokus på Front-end utveckling.

På NTI Gymnasiet Gärdet har eleverna nu tillgång till två verkstäder där de kan få utlopp för sin kreativitet, Makerspace och Creative Space. Till skillnad från Makerspace, som bland annat består av 3D-skrivare, laserskärare och mikrodatorer, lägger Creative Space sitt fokus på det senaste inom VR och AI teknik.

– För elever på vårt estetprogram kan de använda den senaste tekniken i förberedelserna för högskola eller yrkesliv inom FRONT-END utveckling. Vår yttersta ambition är att våra elever skall förberedas för en digital- och teknik dominerad värld, och då är det klart att de skall ha rätt verktyg, säger Erik Thonfors, rektor på NTI Gymnasiet Gärdet.

I år uppdaterades Creative Space med VR, Adobe CC, Ljudkort, och Printer. Printern möjliggör utskrifter för stora produktioner och ljudkort används för bland annat filmmusik och ljudeffekter. I höst tar Camilla Rosén, lärare i estetisk kommunikation och entreprenörskap, vid som ansvarig och fortsätter att utveckla verksamheten.

– Min vision är att  eleverna ska kunna experimentera med ljud, bild och form i en större digital miljö, och hitta fram till sitt eget form- och designspråk för att ligga i framkant med gränssnittsdesign och i webbutveckling. En gemensamt plats med den senaste tekniken gör det möjligt att ge eleverna ett verklighetsbaserat lärande, säger Camilla.

I Creative Space ska eleverna lära sig att arbeta i grupper och fördela arbetet mellan varandra för att effektivisera produktionen. De ska kunna sitta och klippa en film ihop, redigera bilder och använda VR på ett mer utmanande sätt.

– Vi vill ge eleverna mod att våga prova på saker och ge dom bättre självförtroende med den utrustningen vi har. Eleverna ska inte bara få kunskaper, de ska även besitta förmågan att ta egna initiativ och kunna använda utrustningen på ett nytt sätt. För mig ligger fokus i att utveckla elevernas formgivning för front-end i alla delar. I ettan lär man sig grunderna, regler och bildspråk. I tvåan så fördjupas kunskaperna och i trean bygger de på sitt form- och designspråk, säger Camilla.

Med ett större rum och alla verktyg på samma ställe blir Creative Space en plats för eleverna att fokusera och ta eget ansvar i sitt skapande. Några kan skapa musik, andra kan filma greenscreen och några jobbar med webbdesign eller appar.

– Creative Space ska vara en slags snickarverkstad där eleverna ska kunna testa olika idéer för att lösa problem. Att ha tillgång till den senaste tekniken och lära sig skapa lösningar för ex användargränssnitt till hemsidor ger fantastiska möjligheter för samtliga elever, men är avgörande för estetarna som i framtiden jobbar med mer modern teknik i front-end programmering, säger Haris Kasumovic, btr. rektor på NTI Gymnasiet Gärdet.