Varje år dör ungefär 25 cyklister i trafiken, och tusentals skadas. Så hur kan vi göra cykling säkrare? Jo, vi sätter radarteknik på en cykel som varnar cyklisten vid faror. Det har vår tidigare elev Hugo Drakeskär jobbat med i ett projekt i samarbete med RISE och Aptiv. Tack vare sin erfarenhet från skolan och dess makerspace var Hugo den perfekta kandidaten för projektet!

Hugo tog studenten från NTI Gymnasiet Johanneberg i Göteborg 2018 och hoppade direkt in på Tekniksprånget hos Ericsson, som är ett betalt praktikprogram där studenter kan prova på att jobba som ingenjör. Samtidigt tipsade en tidigare klasskamrat om ett Aptiv-projekt för att bygga en säkrare cykel, som beställts av RISE.

– Eftersom Aptiv gör bland annat fordonsradar så ville vi testa kombinera detta med en elcykel, berättar Hugo.

Hans uppgift var primärt att utveckla och installera hårdvara men också enklare mjukvaruutveckling med Arduino. Det blev mycket konstruktion och 3D-utskrifter för att bygga fästen och delar.

– All tid jag spenderat i skolans makerspace gjorde att jag kunde komma igång direkt med utvecklingen. Vi använde till och med samma CAD-program i projektet som på skolan, fortsätter Hugo berätta.

Utmaningen i projekt var bland annat hur systemet ska varna cyklisten vid fara.

– Att ha en display tar ögonen från vägen och kan vara mer störande än hjälpande. Vi testade olika typer av vibrationer men det var för svårt att skilja från vibrationerna från vägen, säger Hugo.

Några idéer som dock fungerade bra var att låta själva sadeln vibrera när ett fordon närmar sig bakifrån, eller ett systemet som skickar signal till cyklisten mobiltelefon som i sin tur kan varna via t.ex. hörlurar.

I slutändan fick Hugo även vara testperson för cykeln ute på RISE testbana AstaZero, där även andra företag testar självkörande bilar och annan modern teknik.

– Det var väldigt kul att cykla runt och testa tekniken man själv varit med och byggt. Att också få jobba med detta i en miljö där annan teknik utvecklas har gjort att jag verkligen hittat mitt intresse för teknologi och utveckling.

Nu hägrar vidareutbildning på Chalmers, civilingenjör inom elektronik och automation.