På den stora gymnasiemässan i Göteborg samlas såväl nyfikna besökare som representanter från olika gymnasieskolor. För de besökande niondeklassarna närmar sig det stora gymnasievalet – ett val som för många inte är helt lätt.

I NTI Gymnasiets monter träffade vi Daniél Lopez, som läser årskurs tre på Teknikprogrammet på NTI Johanneberg. Vi passade på att fråga honom om tips på hur man ska tänka kring gymansievalet.

 

Har du några goda råd till de som ska välja gymnasium?

Mitt bästa råd är att först och främst försöka hitta skolor som har de program och ämnen som du är intresserad av. Se till att samla så mycket information som möjligt och fundera därefter på vilka skolor som lockar mest. Gör ett urval och gå sedan på Öppet hus. 

 

Hur ska man tänka när man väljer program?

Fundera över vilka ämnen du tycker mest om i skolan och välj sedan ett gymnasieprogram där du får fördjupa dig i det. Det behöver egentligen inte vara något som du är bra på för det kommer du kunna bli så småningom ändå. Att du däremot tycker att ämnet är roligt är viktigt för studiemotivationen, så försök välja något du brinner för!

 

Varför är det viktigt att gå på öppet hus?

När du besöker skolan får du en bra bild av hur allt faktiskt fungerar i verkligheten eftersom du med egna ögon kan se vad skolan har att erbjuda. Det blir på så sätt mycket tydligare än på mässor och liknande. Om skolan erbjuder elev för en dag och provlektioner är det en väldigt bra idé att gå på dem också. Lektioner kommer trots allt att utgöra den största delen av gymnasiet, så därför är det viktigt att upplägget passar dig. Allt annat är bara en bonus!

 

Läs mer om öppet hus på NTI Johanneberg här!

 

NTI Johanneberg