På den stora gymnasiemässan i Göteborg samlas såväl nyfikna besökare som representanter från olika gymnasieskolor. För de besökande niondeklassarna närmar sig det stora gymnasievalet – ett val som inte alltid är helt lätt.

I NTI Gymnasiets monter träffade vi Filippa Richardsson, som läser årskurs 2 på Teknikprogrammet på NTI Gymnasiet Kronhus. Vi frågade Filippa om hon har några tips på hur man ska tänka kring gymnasievalet.

 

Vad är ditt bästa råd till de som ska välja gymnasium?

Gå på öppet hus! Helt ärligt, man får en mycket bättre bild av vad skolan verkligen innebär och vad de faktiskt kan erbjuda dig som person. Sedan är det en bra idé att göra så mycket research som möjligt, så att du inte blir förvånad när du väl börjar. Ställ frågor på mässor, besök skolornas hemsidor, gå på skuggning – ta så mycket hjälp du bara kan! 

 

Hur ska man tänka när man väljer program?

Försök att känna efter. Vad är dina intressen? Om du inte riktigt vet vad du vill är det bra att tänka brett, så att du ändå får många möjligheter. Och kom ihåg att världen inte går under om du väljer fel. 

 

Kan du berätta mer om varför det är viktigt att gå på öppet hus?

Att besöka öppet hus är viktigt för att du får tillfälle att känna in skolan, lokalerna och lärarna. Det är bra att ha koll på hur allt fungerar och på öppet hus får du möjlighet att se saker som annars kan vara svåra att läsa sig till, exempelvis om undervisningsmetoderna passar just dig. Ett tips är att förbereda frågor inför öppet hus, så att du inte i efterhand kommer på saker du borde ha frågat.

NTI Kronhus

Här kan du läsa mer om öppet hus på NTI Kronhus!