Malmös årliga gymnasiemässa samlas såväl nyfikna besökare som representanter från olika gymnasieskolor. För de besökande niondeklassarna närmar sig det stora gymnasievalet – ett val som för många inte är helt lätt. I NTI Gymnasiets monter träffade vi Johannes, som läser Teknikprogrammet, och Kevin, som läser IT-programmet, på NTI Malmö. Vi passade på att fråga dem om tips på hur man ska tänka kring gymansievalet.

Hej Johannes, vill du dela med dig av några goda råd till de som ska välja gymnasium?

Om du har ett intresse för något, typ programmering, människor eller vad som helst egentligen – ta reda på om det finns något program där du kan fördjupa dig i ditt intresse. Om du däremot inte har något sådant intresse kan det vara en bra idé att tänka brett och välja ett program med många möjligheter. Tänk också på att du inte behöver kunna allt från början. Det enda du behöver är viljan att lära dig.

Hur ska man tänka när man väljer program?

Jag tyckte att det var väldigt svårt att välja. Jag visste att jag ville programmera och funderade därför på IT-programmet, som erbjöd webbutveckling. När jag gick på skuggning på skolan märkte jag dock att det inte riktigt var vad jag ville, så då provade jag teknik lite på chans. Det kändes helt rätt från första stund. Att jag får hålla på med det jag gillar samtidigt som jag hela tiden utmanas och fortsätter att lära mig, är det bästa med mitt program. Mitt tips är därför att våga prova och lyssna på magkänslan.

Varför ska man välja teknikprogrammet?

För att teknik är framtiden. Så enkelt är det. Vi besökte en jobbmässa för några veckor sedan och då bekräftades verkligen det. De sa bland annat att det är brist på ingenjörer och personer som kan IT. Det betyder att vi är eftertraktade på arbetsmarknaden och att det inte kommer vara några problem att få jobb. Det känns väldigt bra.

NTI Malmö

Hej Kevin! Hur ska man egentligen tänka kring gymnasievalet?

Försök att tänka på vad du vill jobba med i framtiden. Om du inte riktigt vet är det en bra idé att utgå från hur jobbmarknaden kommer se ut framöver och sikta på jobb som faktiskt kommer behövas. Där är IT och teknik säkra kort. En sak jag märkte i nian var hur lätt det är att bli påverkad av vad ens kompisar säger och väljer. Jag vet att många valde ekonomi bara för att det lät bra. Tänk inte så. Gör kloka val och lyssna på dig själv.

Sedan är det en bra idé att gå på öppet hus och se vad de har att säga. Om programmet fortfarande känns bra efter öppet hus är det ett bra tips att gå på en prova-på-dag. Fundera över om du kan se dig själv gå på skolan? Passar sättet de jobbar dig? Ställ frågor som utgår från dig själv. Och ta det lugnt!

Vad är det bästa med IT-programmet på NTI gymnasiet?

Det är väldigt mycket som är väldigt bra, inte minst att programmet erbjuder så många valmöjligheter – både nu och sen. I och med att vi har individuellt val kan jag anpassa programmet lite efter vad jag själv är intresserad av. Utöver alla valmöjligheter är det bästa med skolan och programmet att vi har så bra sammanhållning. Det är tydligt att både elever och lärare vill varandras bästa och att vi finns där för varandra. Två timmar i veckan har vi dessutom något som kallas studietid. Studietiden finns för att man ska ha möjlighet att ta igen om det är något man missat eller ligger efter med. Då stannar man helt enkelt kvar efter skolan och får hjälp med läxor av lärare som också är på plats. Det är jättebra!

Besök NTI Gymnasiet på Öppet hus för att få mer information om skolan och programmen!