Den digitala undervisningen på NTI Gymnasiet i Nacka har fungerat över förväntan. På mindre än 24 timmar ställde skolan om från traditionell undervisning, till en helt digital sådan.

– Vi fick beskedet på tisdagen vid lunch. På onsdag morgon var hela schemat ändrat och all undervisning skedde digitalt. Alla var inloggade och kunde utföra sina uppgifter, berättar Dan Hermansson, rektor.

Jobbade redan digitalt
En förklaring till att den snabba omställningen fungerade så smidigt för NTI Nacka är att de sedan ett år tillbaka jobbar med en digital plattform som kallas Campus Online. Där kommer eleverna åt alla digitala resurser som studiematerial och inspelade föreläsningar.

– Både lärare och elever var redan insatta i hur man jobbar digitalt, så det var ingen stor grej att gå över till det helt och hållet, fortsätter Dan.

Det nya arbetssättet fungerar bra för eleverna, och föräldrarna är positivt överraskade över hur snabbt och smärtfritt deras barn ställde om. Skolan har även fått en högre närvaro, och elever som pendlar känner att de har mer tid över och är mindre stressade.

– Eleverna säger också att de är piggare när de kan sova någon timme längre på morgonen. Och de flesta känner att de får mer gjort när de kan sitta hemma och koncentrera sig utan distraktioner, säger Dan.

Bättre kommunikation bland eleverna
En positiv sidoeffekt av digital undervisning är att elevernas kommunikationsförmåga utvecklas. När all undervisning sker digitalt behöver de bli bättre på att förklara problem för varandra, och på att uttrycka sig när de inte förstår. Det är något som Dan tror att de kommer ha stor nytta av, och som dessutom gör att de lär sig ett ämne ännu bättre.

– I matematik har vi gjort så att eleverna dels får skicka in svaren till sin lärare, och dels får filma sig själva när de förklarar hur de har tänkt, vilket är en viktig del av kursmålen. För att kunna förklara för någon annan behöver du kunna ämnet bättre själv, säger Dan.

Både lärare och elever har utvecklat sin förmåga att kommunicera digitalt, och olinemöten som kändes konstigt i början är numera vardag. Men allting är förstås inte bättre och elevern saknar som många andra den sociala samvaron och att få träffa sina klasskompisar varje dag.

– Jag såg faktiskt tre elever på torget utanför skolan häromdagen. De saknade varandra, så de hade gått och köpt lunch på sitt favoritställe och satt utomhus och käkade. Det var lite roligt att se, att de håller kontakten trots stängda skolor och social distansering, säger Dan med ett leende.

Satsar stort till hösten
Mitt i allt arbete med digital undervisning gör sig skolan redo inför höstens expansion, och har rekryterat flera nya lärare inom teknikområden. Alla har hög kompetens och mycket erfarenhet inom sitt område.

– Det var många som sökte tjänsterna, så vi har verkligen kunnat välja ut de allra bästa. Jag ser fram emot att börja jobba med dem till höstterminen, säger Dan.

Fåtal platser kvar till höstterminen
För intresserade och ambitiösa elever finns det fortfarande ett par platser kvar till höstterminen 2020. NTI Gymnasiet Nacka har två eftertraktade utbildningar, IT-programmet och teknikprogrammet med två olika inriktningar, Informations- och medieteknik samt Teknikvetenskap.

Är du nyfiken på Campus online? I filmen nedan beräattar vi mer om hur vi jobbar i plattformen.