Inför NTI Gymnasiet Nackas nystart och har vi intervjuat Dan Hermanson, etableringsansvarig för skolan samt biträdande rektor på NTI Gymnasiet Stockholm. Vi frågade honom om deras senaste öppna hus, om utbildningarna på skolan och hur planen ser ut för 2019.

Vilka inriktningar kommer ni ha på skolan?
– TETEK och TEINF. Vi kommer vara ett renodlat teknikgymnasium med fokus på matte och programmering. Eftersom vi är en ny skola kommer eleverna som börjar här kunna påverka skolans uppbyggnad. Ledningen värnar om och kommer involvera eleverna i skolans utveckling. Tillsammans kommer vi skapa den känsla vi vill ha på skolan och sätta standarden för vilken typ av skola vi vill ha.

Vad är ett Makerspace och vad får eleverna göra där?
– Ett Makerspace är ett ställe där eleverna kan utveckla sin kreativitet och där det finns utrustning för det. Det kan röra sig om 3D-skrivare, programmerbara robotar eller annan utrustning till hjälp. Vi vill att det ska vara som ett hobbyrum där de kan få utlopp för sin kreativitet och där de kan vara med och påverka vad som ska finnas där.

Berätta om era två senaste öppna hus!
– Våra två senaste öppna hus var välbesökta! De som kom fick träffa elever på NTI och höra en presentation om hur vi tänker oss Nackas nya teknikgymnasium. Linus, som går på KTH och jobbar på 3Dverkstan berättade om hur han började lära sig om 3D och vad han gör nu på KTH. Det minglades och man fick svar på de frågor man hade.

Varför är det viktigt att elever går på öppet hus?
– Här får man träffa personal och elever som går på NTI Gymnasiet vilket gör att man får en känsla av hur det kommer att bli på skolan.

Vad är planen för Nacka 2019?
– Vi kommer igång med två klasser och tillsammans ska vi skapa en skola i framkant vad avser Tech. Vi kommer att ha lokaler i Nacka Forum och sitta i nybyggda, fräscha lokaler som är anpassade för skolan och våra behov. Det kommer bli en mindre skola med mycket tech-fokus och vår förhoppning är att det ska bli en personlig skola med fin sammanhållning. Fördelen med att var en del av NTI Gymnasiet är det är ett etablerat varumärke. Vi är inga nybörjare som startar en skola utan har gjort det här förr. Massor av elever som vill gå på NTI har inte fått plats innan, nu har de möjlighet att göra det!

NTI Gymnasiet består idag av 25 skolor i 20 städer med utbildningar inom teknik, natur, it, design, media, musik och samhälle. Vi utbildar elever för att de ska kunna leda och navigera i en teknikdominerad framtid.