Stort grattis till Adam Ericsson på NTI Gymnasiet Johanneberg som i år vann vår tävling NTI Adobe Champ. Den nationella tävlingen anordnas i samarbete med Certiport, Lexicon och Adobe Certified Associate Championship, där elever från alla NTI-gymnasier tävlar i design och kommunikation. Nu väntar VM 2021 där Adam får representera Sverige och NTI Gymnasiet på plats i USA.

Adam tar i dagarna studenten från designprogrammet på NTI Gymnasiet Johanneberg efter tre år av studier inom grafisk design, kommunikation och klassiska skolämnen. Med allt som händer kring pandemi och studentfirande tycker Adam det känns overkligt att ha vunnit.

– Det känns grymt, men jag har nog inte bearbetat det än. Och att få åka till USA och representera ett helt land känns helt overkligt, säger Adam.

Tävlingen ägde rum förra veckan och gick ut på att under några timmar producera grafiskt material utifrån en uppgiftsbeskrivning med givna ramar. Det var totalt sex tävlande från olika skolor och tävlingen genomfördes på distans. I år var uppgiften att skapa en kampanj för Certiports och Lexicons certifieringar.

– Innan jag fick uppgiften var det nervöst för man vet inte hur duktiga de andra är. Men när jag såg att det handlade om marknadsföring kändes det bättre eftersom jag tidigare gjort liknande material till skolan som gymnasiearbete, berättar Adam.

Nedan syns ett av Adams bidrag, en reklambild för Certiports och Lexicons certifieringar.

Vad var det svåraste momenten?

– Att börja. Kommer man igång så är man snabbt inne i ett flöde och kan köra på.

Adam berättar att det också är viktigt med en plan för vad man ska göra, så man inte kör fast. Det är också tipset till andra som vill börja med grafisk design, att våga börja.

– 10 000 timmar snackas det om för att bli bra på något, men det viktigaste är att börja. Ta inspiration och testa själv. Lek med verktygen och se vad du kan göra.

Vad händer nu?

– Nu är det först studenten och sen vill jag utvecklas mer inom området, kanske via jobb eller utbildning. Bästa sättet att utvecklas är att komma ut och få jobba med det.

Eftersom årets version av Adobe Certified Associate World Championship är inställt, har Adam har ett helt år på sig att förbereda sig till 2021. Adam är inte den första från NTI Johanneberg som tävlat i USA. Förra året tog skolkamraten Kevin bronsplatsen i samma tävling.

Vi önskar Adam lycka till och på återseende till 2021!