“Är du osäker på om du vill plugga vidare? Vill du jobba praktisk med det du lärt dig från gymnasiet? Då kan det vara en bra idé att testa på det här först. Det är en helt annan process att studera och arbeta.” Eddie och Alvar pluggar Gymnasieingenjör – Tekniskt fjärde år och i den här intervjun berättar de om utbildningen.

Varför valde ni att gå utbildningen Gymnasieingenjör?

Alvar: Jag är intresserad av programmering och utveckling, så efter att jag tagit studenten från NTI gymnasiets teknikprogram kändes det helt rätt att utveckla mina kunskaper ytterligare innan jag bestämmer mig för att gå ut i arbetslivet eller plugga vidare på högskola. Just nu lär vi oss Mjukvaruutveckling, som handlar mycket om att skapa funktionalitet och gränssnitt som användaren lätt kan förstå, senare i utbildningen kommer vi även att jobba med appar, säger Alvar.

Hur skiljer det sig från teknikprogrammet?

Eddie: På gymnasiet jobbade vi mer individuellt, här jobbar vi i istället i grupper och samarbetar för att ta fram olika lösningar. Vi har deadlines och mål som måste lösas varje vecka. Vi brukar också rotera som projektledare, först var det vi elever det och sen en lärare. Det är som att vi har vårt kontor där klasskompisarna också är kollegor, med andra ord mer som en riktig arbetsplats. Det finns vissa teoretiska delar men vi jobbar mest praktiskt.

Vad kan man jobba med efter utbildningen?

Alvar: Man kan bland annat jobba inom mjukvaruutveckling. Vi kommer ha praktik i åtta veckor och då kanske man kan få anställning efter det. Det som lockar med att läsa vidare är att få fördjupa sig ytterligare inom området, men samtidigt känns det bra att kunna komma ut i arbetslivet direkt.

Vad krävs för att söka till TE4?

Eddie: Du måste självklart ha en godkänd gymnasieexamen och det är bra om du har ett intresse för programmering. Har du intresset kommer du vilja lära dig mer och då blir det också lättare – det blir som en drivkraft.

Vad är det bästa med att plugga gymnasieingenjör?

Alvar: Det jag gillar mest är att skolan är upplagd som en arbetsdag. Man börjar 9.30 och slutar 15.30, och så vi har inga håltimmar som på gymnasiet. Man har ett fokus under hela dagen, vilket gör att tiden flyger iväg, delvis för att det är kul såklart. På Te4 har vi inga satta kurser utan man jobbar mer i projekt. Vi jobbar med mjukvaruutveckling och så har vi en lite mer teoretisk kurs som heter gymnasieingenjör i praktiken. Vi får lära oss det som faktiskt efterfrågas av företagen.