Vidar Petersson på NTI Gymnasiet Johanneberg i Göteborg gick i slutet av februari vidare i Forsknings-SM, en tävling inom naturvetenskap, teknik och matematik, som arrangeras av Unga Forskare. Vidar tävlar med sitt gymnasiearbete som handlar om att undersöka möjligheten att analysera havstemperaturens utveckling med hjälp av satellitbilder – och nu har det blivit dags för final.

Vidar Petersson går sista året på teknikprogrammet på NTI Gymnasiet Johanneberg, och är en av 18 elever från Göteborgsområdet som gått vidare till final i Forsknings-SM. Totalt är det 55 projekt från hela landet som tävlar i finalen som drog igång igår, måndag 22 mars. Forsknings-SM arrangeras av Unga Forskare och är en del av Sveriges största vetenskapsmässa. Eleverna tävlar med sina gymnasiearbeten inom ämnena naturvetenskap, teknik och matematik och det är en möjlighet för eleverna att lyckas bättre och nå ett steg längre med sina projekt.

Havs- och väderundersökningar på ett kostnadseffektivt och demokratiskt sätt

I sitt arbete har Vidar undersökt hur man kan introducera mer kostnadseffektiva och demokratiska sätt att utföra havs- och väderundersökningar med hjälp av eget mottagna väder-satellitbilder.

– Visste du att vem som helst, var som helst, kan ta emot bilder och data direkt från vädersatelliter med en enkel egenbyggd antenn? Det har jag gjort och jag har även undersökt ifall tekniken går att tillämpa praktiskt genom att studera möjligheten att analysera havstemperatur-utvecklingen i Östersjön under hösten 2020 med de mottagna bilderna, berättar Vidar.

Avkodad satellitbild som visar vattenmassor och dess temperatur.

Billiga antenner kan ta emot data från miljard-satelliter

Vidar fick inspiration till arbetet efter att ha sett ett videoklipp på Youtube med en person som testade att ta emot signaler från satelliter med hjälp av en antenn.

– Jag tyckte att det verkade superintressant och jag ville själv testa detta med en egen twist. När jag hade lyckats ta emot lite bilder och data från en vädersatellit bestämde jag mig för att undersöka ifall det var möjligt att undersöka havstemperatur med datan, förklarar Vidar.

Vidare berättar han att han tycker att det är fascinerande att man var som helst, men hjälp av en egenbyggd antenn, kan ta emot bilder och data direkt från dyra satelliter. Eftersom att det också går att bygga en egen antenn relativt billigt så ökar tillgängligheten för vem som helst att ta emot och använda samma data som till exempel SMHI och andra väderinstitut.

– Denna typ av teknik skulle kunna användas självständigt av bönder och forskare i områden utan tillgång till väderprognoser, säger Vidar.

Egenbyggd antenn har samlat in hundratals temperaturobservationer

För att undersöka huruvida tekniken går att använda för att analysera havstemperaturen byggde Vidar en komplett antenn och markstation som kunde ta emot signaler från tre olika vädersatelliter när de passerade ovanför markstationen.

– Signalen spelades sedan in, demodulerades och avkodades till bilder och havstemperatur-data, Markstationen samlade automatiskt in data från satelliterna under nio veckor, vilket resulterade i totalt 283 temperaturobservationer, förklarar Vidar.

Vidar och hans egenbyggda antenn och markstation som har använts för att samla in data från satelliter.

Vägen till finalen

Vidar kände till Unga Forskares tävling sedan tidigare då han känner en person som var med förra året. Efter att han lämnat in sitt arbete till tävlingen gick han vidare och deltog i den regionala semifinalen, där han fick presentera sitt projekt för en jury som ställde frågor och gav feedback. I slutet av februari fick han veta att han gått vidare till den stora finalen.

– Efter att verkligen ha engagerat sig i projektet kändes det kul att resan skulle fortsätta även efter att jag lämnat in slutrapporten i skolan, säger Vidar.

Digital final 22-29 mars

Mellan 22-29 mars hålls finalen digitalt. Där får alla finalister presentera sina projekt i en digital monter och besökare från hela Sverige kan ta del av alla finalisternas arbeten. Som besökare kommer man även kunna lyssna på spännande föreläsningar, möta universitet och högskolor och delta i andra sociala aktiviteter online. Vidar ser fram emot finalen och tycker att det ska bli kul.

– Jag har fått förbereda en presentation, video och text som ska läggas upp i en digital monter nu under finalveckan, berättar Vidar.

Under finalveckan kommer en jury, bestående av ca 30 forskare, läsa finalisternas projektrapporter och ställa frågor till finalisterna för att sedan kunna utse vinnarna som presenteras på fredag 29 mars.

Läs mer om finalveckan och se alla finalister här.

Vidar kammade hem två priser i Forsknings-SM

Efter att final-veckan var avklarad kammade Vidar och hans projekt hem två olika priser – Yale Science and Engineering Association Award och Stockholm Junior Water Prize Sweden. Vidars vinst av Stockholm Junior Water Prize innebär också att han har en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag, och ska vara med och representera Sverige i VM för vattenfrågor till hösten 2021.