NTI-elever från hela Sverige möttes idag på Barkarbyfältet för att tävla mot varandra i raketuppskjutning med egenhändigt byggda och programmerade raketer. En av initiativtagarna till evenemanget NTI Rocket Tournament, är Hasti Khodabakhshi, som går tredje året på NTI Vetenskapsgymnasiet i Stockholm.

– Jag fick idén till det här när jag gick sommarforskarskolan förra året. Jag älskar fysik och det här är ett roligt sätt att gå från teori till praktik, säger hon.

Det biter i kinderna när blåsten viner på Barkabyfältet norr om Stockholm. Här har nära hundra elever, lärare och rektorer från NTI gymnasier från hela landet samlats för att delta i NTI Rocket Tournament – en tävling där eleverna får visa upp sina kunskaper i fysik, teknik, matematik och programmering.

Mäter höjd och tryck

Elin Wallin och Liam Häggström går första året på NTI Gävle och fick i sista stund hoppa in, när deras klasskamrater från andra året fått förhinder. Till skillnad från övriga deltagare har de haft mindre än en vecka på sig att bygga raketen.

– Det var rätt krångliga instruktioner, men jag tror i varje fall att vår raket flyger, säger Elin Wallin.

Eleverna har i förväg fått montera en raket utifrån givna instruktioner och under en dag tävlar de i vem som lyckas få sin raket att flyga högst. För att avgöra det krävs att ett programmerat mikrokontollerkort finns i raketen som mäter höjd och tryck. Dessutom behöver fenor vara rätt pålimmade och fallskärm rätt monterad för att raketen inte ska krascha.

Miakel Ingemyr från Astronomisk Ungdom. Hasti Khodabakhshi, initiativtagare och elev på NTI Vetenskapsgymnasiet Stockholm. Sarah Stridfeldt, skolchef NTI Gymnasiet.

Ska bli en tradition

Sarah Stridfeldt är skolchef för NTI Gymnasiet och har hjälpt Hasti Khodabakhshi att anordna tävlingen. Hon ser det här som ett bra tillfälle för NTI:s gymnasieelever att träffas och dela erfarenheter.

– Det är verkligen roligt att få arrangera det här tillsammans med Hasti. Det stärker kulturen inom NTI Gymnasiet och jag ser fram emot att det här ska bli en tradition, säger hon.

Det börjar dra ihop sig för den första uppskjutningen, men innan dess är det dags för Svenska Modellraketklubben som är på plats för att stötta eleverna, att dra dagens säkerhetsregler. Avstånd till raketen är viktig och likaså klubbens motto: “Skjut inte upp till morgondagen, det du kan skjuta upp idag”.

Fakta: NTI Rocket Tournament

Tävlingen sker i samarbete med Astronomisk ungdom, Svenska Modellraketklubben och Roffes modellflyg. Följande skolor deltar i tävlingen: NTI Gymnasiet i Helsingborg, Västerås, Nacka, Solna, Södertörn, Uppsala och Örebro samt NTI Vetenskapsgymnasiet Helsingborg, Stockholm och i Solna.