“Ta chansen och var inte rädd för att prova på något nytt. Det är okej att ändra sig.” Det är ett av Hannas råd till dig som ska välja gymnasium. I den här intervjun får vi veta mer om hur Hanna, som läser NTI Design, tänkte kring sitt gymnasievalet och varför hon bestämde sig för att plugga på NTI Gymnasiet

 

Hur kommer det sig att du valde NTI Gymnasiet?

Jag valde först transport och fordon på en annan skola, men i mitten av åk. 2  insåg jag att det inte var något för mig. Jag pratade med en kompis som gick NTI och hon berättade lite om skolan och de olika programmen. Jag fastnade särskilt för NTI Design och tänkte att det kanske skulle kunna vara något för mig. Jag bestämde mig för att mejla skolans rektor och han tyckte att jag skulle komma på besök. Redan när jag, lite vilsen, stod i entrén kom det fram elever och lärare för att hälsa och fråga om jag behövde hjälp. Då visste jag att jag hade kommit rätt. Folk såg mig och de brydde sig. Nu pendlar jag till skolan, men det är värt det.

 

Vad var det du fastnade för med NTI Design? 

Jag har alltid tyckt om att måla och skapa. Inför gymnasievalet kollade jag på flera konstskolor och estetprogram, men jag ville inte bara fokusera på konst. Det är därför gillar jag NTIs designprogram. Här får vi nämligen både läsa estetiska ämnen och lära oss saker som webbutveckling.

 

Berätta mer om vad du får lära dig! 

Vi lär oss mycket om design, webbutveckling, säkerhet på webben och att jobba i olika program. Vi får också lära oss retorik – hur man presenterar, pitchar en idé och får folk att lyssna. Lärarna är öppna för nya idéer och hjälper oss att förverkliga dem. 

Hanna pluggar design på NTI Gymnasiet

Vad har varit det bästa med din utbildning hittills ?

Det bästa med utbildningen har varit att jag fått lära mig mer om hur jag kan använda min kunskap utanför skolan. Mycket av det vi får lära oss på designprogrammet kan man ju använda även i sådant som inte är direkt kopplat till design. Som att starta ett eget företag, presentationsteknik och att fotografera. Om du till exempel vill jobba som mäklare är det jättebra att kunna alla sådana delar.

 

Kan du berätta lite om makerspace? 

Vi använder oss mycket av skolans makerspace i olika kurser. Man får verkligen utrymme att testa lite allt möjligt. Jag har till exempel designat en slags dammsugarrobot och så brukar jag använda ritplattorna. Man kan också få hjälp att lära sig de olika Adobe-programmen. 

 

Hannas tre bästa tips inför gymnasievalet

  1. Ta chansen och var inte rädd för att prova på något nytt. Det är okej att ändra sig.
  2. Om du hittar ett spännande program, skriv en lista över olika skolor där programmen finns och jämför. 
  3. Det är såklart bra att fråga folk, men i slutändan är det för dig som det ska kännas rätt.