När Ebba skulle välja gymnasium såg hon till att göra ordentlig research. Innan hon fattade sitt beslut hade hon både besökt gymnasiemässan, gått på flera öppna hus och provat på att skugga. I den här intervjun delar Ebba med sig av sina tips inför gymnasievalet och berättar varför hon valde att gå IT-programmet – trots att hon själv inte anser sig vara särskilt teknisk.

 

Hur kommer det sig att du valde NTI IT? 

Jag valde IT för att jag ville ha en utmaning och så ville jag lära mig något som jag inte kunde innan. Jag är inte särskilt teknisk av mig egentligen, men så frågade jag mig själv vad samhället efterfrågar, vad som behövs och vad jag faktiskt kan bidra med. Då kändes NTI och IT-programmet som det självklara svaret. Jag valde det även eftersom det är en yrkesutbildning, vilket innebär att jag kan börja jobba direkt efter skolan om jag vill det. Samtidigt kan jag läsa vidare och det är skönt att ha båda möjligheterna. 

 

Vad får du lära dig på IT-programmet?

Jag lär mig faktiskt något nytt varje dag, inte minst om programmering och webbutveckling. Jag hade inte koll på de sakerna innan, men jag har lärt mig jättemycket och förstått att programmering faktiskt inte alls handlar så mycket om matte. Det är mer som ett språk – och faktiskt lite som att baka. Du måste kunna följa instruktioner. Lär du dig bara det och att tänka rätt kommer du kunna göra i princip vad som helst.

Ebba läser NTI IT i Helsingborg

Vad är det bästa med din utbildning?

Det bästa med utbildningen är att jag får den hjälp jag behöver även när det är tufft. Och emellanåt är det tufft. Ibland känns det som att jag inte hänger med alls, men då finns lärarna alltid där och anpassar undervisningen så att jag förstår. 

 

Hur ska man tänka inför gymnasievalet?

Skriv en lista över dina behov. Vad vill du att skolan ska ge dig? Leta sedan upp de skolor som faktiskt kan erbjuda dig det och passa på att göra skolbesök. Att vara elev för en dag är ett jättebra sätt att ta reda på om skolan är rätt för dig.

 

Vet du vad du vill göra i framtiden?

Jag vet inte riktigt vad jag vill göra, men redan under mina första månader på NTI har jag kommit till insikt med att det är sjukt kul att programmera. Jag vill skapa något, t.ex. appar som kan hjälpa folk i vardagen. Jag vet också att jag vill resa och det kommer jag kunna göra eftersom programmering är ett internationellt språk. Helt ärligt så känner jag mig trygg i att jag inte behöver ha en uttänkt framtidsplan just nu. Jag vet att utbildningen kommer ge mig det jag behöver för att möta framtiden ändå.

 

Läs mer om NTI IT