Jesper läser el- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik på NTI Gymnasiet. I den här intervjun får vi bland annat veta vad Jesper tycker är det bästa med utbildningen och ta del av hans tips inför gymnasievalet. 

 

Varför valde du att läsa el- och energiprogrammet på NTI Gymnasiet?

Jag har alltid varit intresserad av hur datorer fungerar – alltifrån hur en dator är uppbyggd till internet och olika kopplingar – så valet av linje kändes självklart. Det fanns rätt många att välja mellan i Örebro, men det var något med NTIs IT-linje som stack ut. PÅ NTI får man verkligen fördjupa sig i såväl servrar som mjukvara och hårdvara. Sedan fastnade jag för att skolan kändes seriös, inte alltför stor och att alla verkade kunna sin sak. 

 

Vad får du lära dig på ditt program? 

Vi får bland annat  lära oss om serverutrustning och att installera nätverk. Vi lär oss varenda komponent i ett nätverk, varje kabel, om LAN och WAN – och hur allt måste följa samma standard för att fungera.

 

Vad har varit det bästa med din utbildning hittills?

Det bästa med utbildningen är att man lär sig så mycket och att det vi lär oss också är konkret. Min familj och kompisar ber mig ofta om hjälp eftersom de vet att jag faktiskt kan hjälpa. Jag kan liksom se resultatet av den teori vi läser när jag märker att jag kan allt från programmering till internetanslutningar.

 

Har du några tips kring hur man kan tänka kring gymnasievalet?

Välj något som du känner är rätt för dig och inte utifrån vad dina vännerna väljer. Kolla vilka gymnasieskolor som erbjuder det program du är intresserad av och jämför. Det är viktigt att man trivs!

NTI-eleven Jesper

Läs mer om NTI IT!