“Gör din grej och lyssna inte för mycket på vad dina föräldrar säger.” Det är Jims bästa tips när det kommer till gymnasievalet. I den här intervjun delar Jim, som själv valde att läsa NTI Teknik, med sig av sina tankar kring gymnasiet och framtiden. 

 

Varför valde du NTI Gymnasiet?

Jag hörde talas om NTI via en kompis som redan pluggade där. När han berättade om skolan fastnade jag särskilt för att det fanns IT- och Tech-inriktning. Jag fick möjlighet att skugga i min kompis klass och märkte att det var något visst med skolmiljön. Förutom att lärarna var trevliga kändes det liksom hemtrevligt. 

Hur kommer det sig att det blev just teknikprogrammet? 

Jag har alltid varit teknikintresserad och sysslar mycket med programmeringen på fritiden. Jag visste att jag ville gå på NTI och det enkelt att utesluta de andra linjerna på skolan eftersom varken el eller design är min grej.

Vad får du lära dig på ditt program? 

Nu i tvåan har vi till exempel läst en kurs som heter Programmering 1. Där har vi fått lära oss grunderna i C#, ett visuellt programspråk som jag vet att jag kommer ha användning av i framtiden. Vi läser även Data och nätverksteknik för att lära oss hur ett nätverk fungerar – alltifrån LAN till WAN. Sedan läser vi webbutveckling och lär oss om säkerhet på hemsidor och hur man skyddar sig mot DDoS-attacker.

Vad är det bästa med din utbildning?

Jag skulle säga att det bästa är hur involverad du blir i utbildningen. Lärarna ser inte bara till att du lär dig – de gör det dessutom enkelt för dig att lära. Sedan är det roligt med gemenskapen. Alla i min klass är till exempel spelintresserade, så på rasterna brukar vi gå till någon plats på skolan där det finns TV. Sedan kopplar vi in en spelkonsol så att vi kan spela tillsammans. 

Jim pluggar Teknik på NTI

Hur var prova på-dagen?

När jag gick på elev för en dag var jag med på helt vanliga lektioner i matte, engelska och fysik, men det blev ändå tydligt att det fungerar på ett annat sätt på NTI. Klasserna är små och det finns utrymme för mer individuell undervisning. Redan under mitt första besök upplevde jag att det var lätt att få hjälp och bli sedd.

Kan du berätta lite om skolans makerspace?

Jag är i makerspace rätt ofta. Där finns bl.a. 3D-printers och en dator som har VR-teknik. Vårt makerspace används även i undervisningen. I ettan fick vi till exempel i uppgift att uppfinna en produkt och designa ett CAD-program, som vi sedan fick 3D-printa. 

Vad vill du göra i framtiden? 

När jag gått färdigt gymnasiet vill jag direkt vidare till universitet. Jag tror att jag kommer gå någon ingenjörsutbildning, kanske civilingenjör inom datateknik. Jag känner att jag får bra stöttning för att nå mina mål. Det kan vara bra att tidigt börja tänka på om du vill läsa vidare – och om du inte vill göra det så finns det ju även yrkesförberedande program på skolan. 

 

Jims tre bästa tips inför gymnasievalet

  1. Gör din grej och lyssna inte för mycket på vad dina föräldrar säger. 
  2. Glöm inte att göra research! 
  3. Prata med din SYV om du känner att du hamnar fel.