Nu inleder vi nationella samarbeten med större arbetsgivare för att höja kvaliteten på våra elevers arbetsplatsförlagda lärande (APL). MediaMarkt är först ut och tar redan emot våra IT-elever på sina varuhus runt om i Sverige.

Lukas Ek Wallin och Albin Fernkvist som läser IT-programmet på NTI Gymnasiet i Västerås är nöjda med sin APL-plats hos MediaMarkt.

– Vår storlek, elevernas tekniska kompetens och våra skolors geografiska närvaro i hela landet gör våra elever intressanta för större arbetsgivare. Huvudkontoren kan kvalitetssäkra introduktion och arbetsledning. Det leder till att våra elever får ut mer av sin praktik, säger Erik Isaksson, skolchef inom NTI Gymnasiet.

Inom NTI Gymnasiet får våra elever på bland annat IT-programmet (el- och energiprogrammet) göra 15 veckors APL. Tidigare har NTI Gymnasiet främst arbetat med lokala företagskontakter, skola för skola, för elevernas APL-platser. När ett nationellt samarbete nu inleds med ett företag som MediaMarkt så har vi möjlighet till ett strategiskt samarbete med koncernens samtliga 28 varuhus i Sverige.

MediaMarkt ger våra elever en digital introduktionsutbildning inför deras APL-period som liknar den introduktion som varuhusen ger sina egna nya medarbetare.

– Teknikutvecklingen går fort och vår personal behöver ha hög teknisk kompetens för att kunna möta våra kunders krav och önskemål. Genom vårt samarbete med NTI Gymnasiet har varuhusen möjlighet att ta emot unga med rätt förkunskaper och ge dem en bra introduktion till arbetsmarknaden. Det är värdefullt för alla parter, säger Christian Blomberg, projektledare på MediaMarkt.

Albin Fernkvist läser IT-programmet på NTI Gymnasiet i Västerås och praktiserade tillsammans med sin klasskamrat Lukas Ek Wallin på MediaMarkts varuhus under sju veckor.

– Jag är väldigt nöjd med min praktikplats, jag fick både lära mig att bemöta människor och använda mig av kunskaper från skolan. Allt från att kalibrera tv-apparater, laga datorer och hjälpa kunder med tekniska frågor till att jobba på lagret. Och nu har både jag och Lukas fått jobb där i sommar, så det är helt perfekt, säger Albin Fernkvist.

NTI Gymnasiet har även inlett liknande samarbeten för APL med företag som Atea, Advania och Elgiganten på flera orter runt om i Sverige. Målsättningen är att fler centrala avtal ska tecknas som skapar möjligheter för attraktiva praktikplatser för våra elever runt om i Sverige.

Kontakta NTI Gymnasiets APL-strateg Pernilla Öhberg, pernilla.ohberg@academedia.se, för mer information om skolornas nationella samarbeten för APL.