Enkelt att använda och helt miljövänligt – det är målet för många företag. Alex Sundbäck, före detta elev på NTI Gymnasiet Johanneberg har lyckats med just det. Han är nämligen en av grundarna av Potato Plastic, ett företag som tillverkar nedbrytningsbara engångsbestick.

Det är lätt att föreställa sig – du tar en kniv och gaffel i plats, svär lite över hur svåra de är att använda och kastar de sedan, i bästa fall i papperskorgen, eller i värsta fall på marken. Det man inte alltid tänker på är att det tar minst 450 år för den plasten att brytas ned i naturen – för att inte tala om tillverkningsprocessen. Men vad sägs om bestick som är lika smidiga som de i plast, men som redan efter två månader har börjat förmultna?

Alex Sundbäck är före detta elev på NTI Gymnasiet. Han är också en av grundarna till Potato Plastic, ett företag som tillverkar engångsbestick av potatis. De tillverkas av stärkelse från potatis och vatten, och fungerar lika bra som vanliga plastbestick. Men folk kommer ju tyvärr fortsätta att slänga besticken på marken, det är svårare att ändra på. Det som är bra är att det inte gör någonting! Potato Plastic är nämligen bra för naturen – efter bara två månader bryts de ner och blir till näring för jorden. Man kan med andra ord lägga dem i komposten hemma tillsammans med bananskal och annat biologiskt material.

Idag jobbar Alex med företaget, samtidigt som han skriver på sin masteruppsats på Chalmers School of Entrepreneurship, som är en del av Chalmers Universitet. Han menar själv att han inte hade varit där han är idag utan NTI Gymnasiet.

– Lärarnas engagemang och det faktum att eleverna delar intressen är verkligen något extra. Det gjorde mig motiverad och fick bra resultat, samtidigt som vi skrattade väldigt mycket, säger Alex.

Vad är ditt bästa tips till elever på NTI Gymnasiet?
– Se till att få ut allt av din tid på NTI – det du gör på gymnasiet formar ditt framtida jag. Ta dig tid att lära känna eleverna och de fantastiska lärarna. Ha kul och studera så att du har alla dörrar öppna i framtiden, avslutar Alex.