Elever från NTI Vetenskapsgymnasiet var på plats på Observatoriet i Stockholm för att i realtid bevaka livesändningen av den historiska månlandningen på torsdag kväll. Försöket till landning gick dock inte enligt plan då den israeliska rymdfarkosten istället kraschade. 

Samarbetet mellan NTI Vetenskapsgymnasiet och deras nya samarbetspartner Astronomisk Ungdom rivstartade igår i samband med arrangemanget på Observatoriet.  I realtid skulle eleverna och de andra VIP-inbjudna gästerna, däribland Christer Fuglesang, följa den planerade landningen av den israeliska rymtfarkosten Beresheet på månen. Eleverna fick vara med om en unik händelse när Israels rymdsond istället kraschlandade.

– Föreläsningarna var väldigt intressanta och att få diskutera rymden med Chister Fuglesang blev kvällens huvudpunkt, säger Magnus Odung, rektor på NTI Vetenskapsgymnasiet på Kungsholmen. – Våra elever är väldigt nöjda med kvällen. Dock trist att landningen av Baresheet inte gick enligt planerna då den kraschade, säger Magnus.

Den obemannade israeliska rymdfarkosten Beresheet sköts upp i rymden i februari via en raket från Space X. Enligt uppgifter från TT var det problem med en givare under landningsproceduren då Beresheet kom in med alldeles för hög fart. Händelsen följdes i realtid på storbildsskärmar från Observatoriet av hänförda elever.

– Trots att det blev en krasch så var kvällen lärorik. Föreläsningarna inspirerade oss att plugga vidare. Plötsligt fick fysik en annan tyngd och man inser att astronomi verkligen är en intressant yrkesbana, säger eleverna Carl Eriksson, William Nilsson och Micaela Rebeling från klass NANAT17 på NTI Vetenskapsgymnasiet Stockholm.