I mars berättade vi att NTI Gymnasiet bidrar till vårdens behov genom att 3D-printa ansiktsvisir i våra Makerspace. Nu har fler skolor anslutit sig och tillsammans har våra skolor tillverkat tusentals visir, som skänkts till vården och regionerna. Och produktionen fortsätter alltjämt.

Behovet av smittskyddsutrustning till vård- och omsorgspersonal fortsätter att vara stort när pandemin sprider sig världen över. Bland annat är det brist på skyddsvisir att ha för ansiktet, något som går tillverka i en 3D-skrivare. För NTI Gymnasiet var det självklart att inte låta våra resurser stå oanvända. Vi har många välutrustade makerspaces i flera städer, och just nu går våra 3D-skrivare varma i tillverkningen av ansiktsvisir och andra produkter som vården har behov av.

Enkel konstruktion skyddar vårdpersonal

Skyddsvisiren består av skalmar, som man kan tillverka i en 3D-skrivare, och overheadpapper som man fäster i skalmen. NTI Gymnasiet i Västerås berättar att de tog kontakt med Region Västmanland och Anders Sandvik som har i uppdrag att samla in relevant utrustning.

– De tackade entusiastiskt ja till våra 3D-visirhållare, så kallade skalmar. Overheadpapper hade de tydligen fått i mängder av från olika företag. Vi har printat i fyra veckor nu och redan donerat 80 visir, och ytterligare 30 stycken är klara för leverans idag, berättar Anders Tegerhult, rektor på skolan.

Men det är inte bara ansiktsvisir som vården har behov av. Även handsprit har det rått brist på, och därför har NTI Västerås även donerat material från sitt kemilabb. Bland annat har de skänkt denaturerad kemisk sprit och 1 liter 33 procentig väteperoxid, som levereras till apoteken via Region Västmanland.

– Enligt Anders Sandvik är det vi donerade redan använt i tillverkningen och ”på händerna” på vårdpersonal. Det var jättekul att höra, fortsätter Anders.

Skydd till journalister

Det är dock inte bara vården som har behov är skyddsutrustning. NTI Gymnasiet i Örebro har tillverkat och donerat skalmar till journalister och sminköser på SVT i Stockholm, som också behöver skydd i sitt jobb där de träffar många människor.

John Eckervad på SVT tackar NTI för donationen.

John Eckervad, säkerhetskoordinator på SVT, var tacksam för donationen.

– Förutom leveransen till SVT har vi också donerat skalmar till en tandläkarpraktik, men den största batchen har såklart gått till vården, via Komtek, ett annat gymnasium i Örebro, som samordnar och levererar vidare till sjukvården, säger Simon Ekdahl, rektor på skolan.

Lärare tillverkar skyddsvisir

Javad, lärare i fysik och teknik på NTI Örebro har tillsammans med teknikern Gunnar gjort det mesta av arbetet.

NTI Gymnasiet i Örebro kommer fortsätta att tillverka skyddsutrustning så länge behover finns.

Samarbete med Chalmers

I Göteborg har NTI Gymnasiet Johanneberg samarbetat med grannen Chalmers Tekniska Högskola. NTI har lånat ut sina 3D-skrivare så att studenter på Chalmers kan printa skyddsutrustning, som sedan skänks vidare till Västra Götalandsregionen, vilket bland andra Aftonbladet har skrivit om. Studenterna har jobbat dygnet runt för att minska birsten på skyddsmaterial.

– Vi på föreningen CASE (Chalmers Autonomous Systems and Electronics) lånade 3D-skrivare från er på NTI för att kunna producera ännu fler visir. Till slut hade vi 19 skrivare som körde och tillverkade mellan 200 och 400 visir per dag. Totalt lyckade vi få ut över 3 000 visir från CASE, berättar studenterna på Chalmers.

UF-företag ändrar riktning

Elever på NTI Gymnasiet Stockholm startade ett UF-företag i höstas, som egentligen skulle ha tillverkat lock till läskburkar. Nu har de ändrat riktning och donerar istället sitt material till sjukvården, där det behövs som mest. Och även här använder man sina resurser i from av 3D-skrivare.

Utskrivning av skyddsvisir

NTI-eleven Eric printar skyddsvisir.

– NTI Gymnasiet Stockholm vill självklart vara med och bidra på något sätt i denna kris. Vi har ett makerspace med ett flertal 3D-skrivare och dessa kommer till stor användning nu. Vår fantastiska elev Eric tillverkar 3D-printade skyddsmasker till sjukvården Det är med andra ord full aktivitet i vårt makerspace för att kunna erbjuda hjälp till sjukvården, sägerKarwan Saeed Foad, rektor på skolan.

Kommer att fortsätta tillverkningen så länge behovet finns

NTI Gymnasiet i Skövdes arbete har blivit uppmärksammat i Skaraborgs Allehand där läraren och IT-teknikern Mattias Holm tillverkar skyddsutrustning vid sidan av sin distansundervisning. Den första sändningen har redan gått iväg, och innehåller runt 40 visir.

– Vi har ju utrustningen sedan innan och det är bara att starta upp och sedan går det av sig självt, så kan man göra andra saker under tiden. Vi kommer att fortsätta tillverka så länge som det finns ett behov. säger Mattias Holm.

Allt fler skolor hjälper till

Allt sedan det blev känt att det var brist på vissa material inom vården har fler och fler skolor inom NTI Gymnasiet bidragit med sina resurser. NTI Kristianstad är inom kort igång med produktionen och förväntas kunna leverera ett tiotal visir till att börja med. I Malmö har 3D-skrivare också gått varma, och förra veckan tog Skånes Universitetssjukhus (SUS) tacksamt emot ett antal visir.