Genom tekniktävlingen NTI roboChallenge inspirerar vi på NTI Gymnasiet våra elever till att designa, konstruera och programmera hållbara robotar. Elever från hela Sverige tävlade med sina konstruktioner i riksfinalen i Sundsvall den 29-30 november 2021. En skola kunde åka hem med hela 2 av 3 förstaplatser, fortsätt läsa för att få reda på vilken – och ta del av de vinnande elevernas 3 bästa tips för att vara lika framgångsrik i nästa roboChallenge.

– I vårt moderna och digitaliserade samhälle är robotteknik en viktig grund för utveckling. Eleverna får en förståelse för både design, konstruktion, elektronik, sensoranvändning och programmering, säger Anna-Karin Grip som är förstelärare på NTI Gymnasiet Sundsvall som arrangerar tävlingen.

I finalen i Sundsvall deltog nästan 100 elever med sina egendesignade robotar. Tävlingen, som ägde rum på scenen i In:Gallerian i centrala Sundsvall, bestod av tre deltävlingar – en designtävling, en hinderbana och en one-to-one tävling.

Felice Granberg med sin robot Lex och Tyra Jernberg med sin robot Naturväktaren representerade tillsammans med sina lagkamrater från NTI Helix från Borlänge i riksfinalen av NTI roboChallenge. Fotograf: Jamie Österberg

Utbildar flest gymnasieelever inom IT

Med 29 skolor utbildar vi på NTI Gymnasiet flest gymnasieelever i Sverige inom IT. Erik Isakson är skolchef och han är nöjd med sättet som tävlingen lyckats kombinera teknisk innovation med hållbarhet – något som är högaktuellt för samtliga utbildningar på NTI Gymnasiet.

– Av våra drygt 7000 elever så är det de mest innovativa som har tagit sig vidare till riksfinalen i Sundsvall. Här får de inte bara tävla utan även lära känna varandra och diskutera frågeställningar inom teknik och hållbar utveckling. När jag ser hur hårt eleverna jobbat inför tävlingen så känner jag hopp inför framtiden, säger Erik Isakson.

Innovation, samarbete och inspiration

Tävlingen lockar eleverna till att tänka innovativt, samarbeta och applicera sina kunskaper från flera olika ämnen. Casper Dahlberg är en av de elever som reste till Sundsvall för att tävla i finalen tillsammans med sina lagkamrater. Han läser sista året på teknikprogrammet på NTI Gymnasiet Södertörn i Stockholm.

– Det här har varit ett riktigt spännande och kul projekt där jag lärt mig massor om programmering. Det ska bli kul att träffa de andra i Sundsvall och se vad de konstruerat, sa Casper Dahlberg innan tävlingens start.

NTI Gymnasiet Lund kammade hem dubbla vinster

Jonatan Kråkhede och Carl Levander går teknikprogrammets tredje år på NTI Gymnasiet Lund. De deltog med sin robot Sustainable Steve i riksfinalen av NTI roboChallenge och kunde åka hem med hela 2 av 3 förstaplatser.

– Det känns jättebra. Vi la in mycket arbete i projektet och det lönade sig i slutändan, säger Jonatan och Carl.

Duon från NTI Gymnasiet Lund kammade hem förstaplatsen i både Hinderbanan och Designtävlingen.

– Vi kände att vi låg bra till i designtävlingen och hoppades på vinst, men trodde i alla fall på topp tre. Hinderbanan kändes inte lika bra inför tävlingen, vi hade inga förhoppningar på vinst. Men vi justerade lite på vår robot inför tävlingen, bland annat dubblade vi hastigheten, och vi tror att det var det som gjorde att vi vann, berättar Jonatan och Carl.

– Det roligaste med roboChallenge var att möta de andra skolorna, både i tävlingen men också att få träffa alla IRL. Vi lärde känna elever från andra skolor och det var jättekul.

Jonatan och Carls 3 bästa tips inför nästa upplaga av NTI roboChallenge

1. Titta på vad alla gjorde i årets tävling för att få inspiration.
2. Dela upp arbetet mellan er i gruppen, så att inte alla fokuserar på samma delar.
3. Men – hjälps åt i gruppen med robotens design.

Carl Levander och Jonatan Kråkhede med sin robot Sustainable Steve som vann två av tre tävlingar i NTI roboChallenge. – Sustainable Steve är byggd med respekt för miljön. Den symboliserar att teknik inte alltid behöver betyda miljöförstöring, förklarar de.

Se NTI roboChallenge i efterhand

På Youtube kan du se livesändningarna från båda dagarna i efterhand. Kanske för att få inspiration till att bygga en egen robot?

Se One-to-one här
Se Hinderbanan här

Om du vill se fler skolors bidrag till Designtävlingen kan du söka på #ntirobochallenge på Instagram.