Ett Makerspace är en kreativ verkstad som uppmuntrar till skapande, problemlösning och teknikutveckling. Nu tar NTI Gymnasieskolor nästa steg och etablerar Makerspace på alla sina 28 teknikinriktade skolor runt om i Sverige. NTI Gymnasiet i Johanneberg är först ut i stan!

-Ett Makerspace skulle kunna liknas vid en digitaliserad slöjdsal med oändliga möjligheter, berättar Erik Isakson, rektor på NTI Gymnasiet Johanneberg i Göteborg. På NTI:s 28 gymnasieskolor innebär detta i praktiken ett rum fyllt med 3D-skrivare, laserskärare, microdatorer, skruvar, drönare och robotar.

Programmering och artificiell intelligens på gymnasiet
Makerspace på våra skolor blir en plats där eleverna kan förverkliga sina idéer och som ger lärarna möjlighet att ge eleverna uppgifter där de kan ta sina kunskaper till nya nivåer.

-Vi ger dem grunderna men i makerspacet kan de ta det till nästa nivå, berättar Ellen Lindqvist, skolchef för NTI:s gymnasieskolor. Elever som har fått grundkunskaper i programmering av våra lärare använder makerspacet för att fördjupa sig och till exempel utveckla artificiell intelligens till sina självkörande bilar. Vi har redan gymnasieelever som utvecklat robotar och som byggt självkörande mini-bilar.

Elevinflytande grunden för utvecklingen av Makerspace på NTI Gymnasiet i Göteborg
-Vårt makerspace drivs till stor del av vår Makerklubb som är elevstyrd. Detta skapar ett otroligt elevengagemang där eleverna på skolan har makten att påverka innehållet och hur vi använder makerspacet, berättar rektor Erik Isakson.

-Det är helt galet, möjligheterna är oändliga! Jag har byggt allt från trebuchet till att programmera robotar, säger Amin Othman, elevkårsordförande på NTI Johanneberg.

För mer information och visning av Makerspace på NTI Gymnasiet Johanneberg – kontakta rektor Erik Isakson; erik.isakson@ntig.se, 0702-168748 eller skolcheferna Ellen Lindqvist (ellen.lindqvist@ntig.se) och Sarah Stridfeldt (sarah.stridfeldt@ntig.se).