På NTI Gymnasiet Johanneberg är skolans elevklubbar så populära att många hittar dit även under loven.

– Så fort jag vet att det är öppet går jag till skolan. Jag är aldrig ensam där, vi hjälps åt och löser saker tillsammans, säger Ida Udd, elev på skolan.

Makerspace, lan, programmering, brädspel, konst och sport är några exempel på olika starka elevklubbar på skolan. Medlemmarna är passionerat intresserade av ett specialämne, vissa så till den milda grad att de tycker att sommarlovet är för långt. En del är med i flera olika klubbar.
Här finns en nyfikenhet kring hållbarhet och problemlösning, för att få till olika idéer återanvänds material, vissa tar med gamla prylar hemifrån, som skruvas isär och får nya användningsområden. Det var exempelvis problem med ventilationen i skolans utrymme för Maker Space, det löste eleverna på egen hand.

Gabriel Pfiffer, som läser andra året på skolan, tycker att klubbarna är ett bra sätt att mötas över programgränserna.

– Man lär sig otroligt mycket av varandra. Man får ett kreativt utlopp och lärarna hjälper till så mycket de kan. Det är grymt bra, säger han.

Tidvis bor Gabriel tillsammans med sin flickvän, då kan han inte ha koll på de odlingar han har hemma. Därför håller han på att bygga ett självförsörjande system som ska vattna automatiskt och dessutom är det videoövervakat så han kan se att det verkligen fungerar.

– Jag lär mig saker på skolan som jag har användning för i livet, det ökar motivationen otroligt mycket, säger han.
Det är svårt att undgå hur mycket eleverna trivs tillsammans och på skolan.

– Elevklubbarna gör skolgången mycket roligare, säger Ida Udd.