Ett självförsörjande växthus ska byggas med målet att tillverka en måltid av grödorna vid terminens slut. Det är fysiklektor Henrik Staafs kommande projekt på NTI Gymnasiet Johanneberg.

Genom sin egen forskning har Henrik Staaf ett nära samarbete med Chalmers och det har hjälpt honom att dra igång ett afternoon tech, där gymnasieeleverna får ta del av föreläsningar för den tekniska högskolan.

– Det hjälper dem att ligga i framkant och ha koll på var tekniken är idag. De får ta del av de allra senaste, säger han.

En av de främsta anledningarna till att han har valt att undervisa på gymnasieskola är att han blir motiverad av att fostra unga människor, att se dem utvecklas och att få vara med och öppna ögonen på dem för vad som är möjligt i det vuxna livet.

– Jag vill ge dem en grundläggande ämnesförståelse så att de klarar av utbildningar på högre nivå. Att de redan under gymnasiet får rätt mindset.

Hans växthusprojekt som drar igång kommande termin är en symbios av flera olika ämnen: biologi, kemi, fysik, teknik, matematik och programmering.

– Det ska ha ett eget gödslingssystem med fiskar som äter växter och där avföringen blir gödsel. Vi ska tillföra vatten från luften, detta är ingenting som finns idag, vi ska se om det fungerar, det blir forskning på riktigt, säger Staaf.

Hans projekt motiverar verkligen eleverna, hans enorma engagemang smittar av sig och gensvaret är omedelbart.

– Jag är så taggad, det känns som att alla som har signat upp sig och vill vara med är det också, säger han.

490 elever studerar på skolans fyra program: teknik, design, IT samt fjärde året på ingenjörsutbildningen och det är ungefär två sökande per plats inför varje nytt läsår.

– Det är ganska svårt att komma in, det är roligt att vi har ett gott rykte och eleverna som går här är högmotiverade. Det skapar en bra miljö, säger skolans rektor, Erik Isaksson.

Johan Kivi, lärare i estetik på designprogrammet jobbar med undervisning i kring hur man gör snygga och användbara appar, spel och hemsidor.

– Det är en utbildning som ger stora möjligheter inför framtiden. Det finns nog många ungdomar där ute som funderar på att söka den inriktningen. Den är rolig och du får en bra start om du har funderingar på liknande yrken.