”Det är jättebra att kunna koda” är IT-säkerhetsföretaget ENFOs viktigaste slutsats under föreläsningen om IT-säkerhet under TECH DAY. De och alla andra föreläsare som besökte oss är överens om att efterfrågan på kompetens inom programmering, webb och IT är stor både idag och i framtiden.

Att NTI Gymnasiet satsar stort inom tech, science och IT märktes under vår temadag som vi kallar TECH DAY. Det var en mycket uppskattad och innehållsrik dag då alla ordinarie lektioner ersattes av föreläsningar från externa aktörer. Skolans elever fick bland annat höra IT-konsultbolaget Nethouse berätta om hur de har moderniserat hälsoappen Pausit. Föreläsaren beskrev vilka utmaningar som finns i att möta en kunds behov och skapa en app för en bred målgrupp. Lösningen har varit att samarbeta mellan flera olika kompetenser och att använda spelplattformen Unity.

Smarta hus och mekaniska händer

ÖBO (Örebrobostäder) var på plats och höll en föreläsning om smarta städer som de ser som en nödvändighet för att kunna renovera och bygga hållbart.

”- Det handlar bland annat om att låta hus prata med varandra för att kunna dela med sig av tillgänglig energi. Om en tvättstuga behöver mer el så kan en annan tvättstuga dela med sig” säger Jonas Tannerstad som är chef för el och automation på ÖBO.

En annan mycket uppskattad föreläsning hölls av ortopedingenjören Niklas Bratt från Universitetssjukhuset. Här handlade det som moderna proteser med inbyggd intelligens. Niklas visade exempel på en mekanisk hand som programmeras för att matcha användarens behov och som sedan styrs med hjälp av de signaler som hjärnan skickar till musklerna som sitter där protesen är fäst vid kroppen.

”- Tyvärr är denna teknik väldigt dyr och de flesta människor med behov av denna typ av protes lever i de delar av världen där eknomin inte är tillräckligt stark. Här finns det ett enormt behov och en stor möjlighet av att ta fram billigare alternativ och det kanske är någon av er som ska göra det?” säger Niklas Bratt.

Behovet av ortopedingenjörer är stort och Niklas tipsar om att var noga med att lära sig både matematik men också studieteknik för att klara av högskoleutbildningen.

Varför TECH DAY?

”Vi är oerhört stolta över att kunna erbjuda våra elever alla dessa föreläsningar som passar perfekt in i deras utbildningar. För oss är detta en viktig del för att uppnå de övergripande målen för de program som eleverna läser och framför allt ge en inblick i vilken bredd och möjligheter som finns i tech-branschen” säger skolans biträdande rektor Andreas Holm som var ansvarig för dagen.

Övriga föreläsare under dagen var Örebro universitet som visade och berättade om artificiell intelligens och robotik och Epiroc var på plats och pratade om utmaningar och lösningar för automation inom gruvbranschen.