EE: IT & Nätverk

El- och energiprogrammet inriktning dator- och kommunikationsteknik (IT-programmet) är ett yrkesförberedande program, men som från och med höstterminen 2023 även ger dig högskolebehörighet.
 
Programmet rustar dig för IT-branschen. Hos oss kan du antingen fördjupa dig mot Back End eller Infrastructure. Du läser bland annat kurser inom datorteknik och nätverksteknik och tränas ständigt i ett yrkesmässigt förhållningssätt inom både praktiska och teoretiska ämnen. Genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) förbereds du för att arbeta inom IT-branschen. Programmet och kurserna utvecklas kontinuerligt i samverkan med vårt branschråd. Du har även möjlighet att läsa till kurser för att bli behörig till vidare studier på högskola och universitet.

 

Fördjupning: INFRASTRUCTURE

Du fördjupar dig inom datorsupport (hårdvara) eller nätverksteknik (mjukvara). Områden som behandlas är PC-teknik, operativsystem, nätverkssystem och servrar.

 

Fördjupning: BACK END

I denna fördjupning får du lära dig mer om produktion av hemsidor och drift av webbservrar. De kurser som ingår behandlar områden som kodning, programmering, säkerhet och design.

 

E-SPORT

På NTI Gymnasiet Borlänge kan du kombinera dina studier med e-sport. Läs mer om e-sport här.

 

Computers are like bicycles for our minds.

- Steve Jobs

Mer om

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet med inriktningen dator- och kommunikationsteknik är ett yrkesprogram, men är från och med höstterminen 2023 även högskoleförberedande. Det innebär att du antingen kan börja jobba direkt efter examen eller studera vidare. Du har däremot möjlighet att välja bort högskolebehörigheten om du vill satsa helt på att bli yrkesförberedd istället!
 
Programmet fokuserar på samhällets digitala infrastruktur. Efter din examen från NTI Gymnasiet kommer du ha de kunskaper som behövs för att arbeta med olika typer av datorsystem, programmeringsspråk och nätverkssystem. Du får träna på att göra medvetna val för kunna planera, dokumentera och systematiskt utföra arbetsprocesser och diagnostik för att lösa problem.

Under din utbildning hos oss kommer du också göra praktik, så kallad APL eller arbetsplatsförlagt lärande. På din APL kommer du att utveckla yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats.

Inriktningen dator- och kommunikationsteknik ger dig kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt kunskaper om informationssäkerhet. Du kommer också utveckla din förmåga att arbeta med system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker. Efter din utbildning hos oss kan du jobba som till exempel nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker.

Ansökningskod

EEDAT

Exempel på

framtida yrken

IT-tekniker
Nätverkstekniker
IT-säkerhetsansvarig
Konsult
Programmerare
Systemförvaltare
Teknisk säljare
Webbutvecklare
IT-arkitekt
Supporttekniker

Gymnasiegemensamma kurser600
Engelska 5100
Historia 1a150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1a150
Svenska 1100
Programgemensamma kurser400
Datorteknik 1a100
Elektromekanik100
Energiteknik 1100
Mekatronik 1100
Gymnasiearbete100
Inriktningsämnen400
Dator- och nätverksteknik100
Elektronik och mikrodatorteknik100
Kommunikationsnät 1100
Nätverksteknik100
Fördjupningskurser: Infrastructure800
Programmering 1100
Tillämpad programmering100
Datorsamordning och support100
Nätverksteknologier100
Nätverksadministration100
Nätverkssäkerhet100
Administration av nätverk och serverutrustning100
Engelska 6100
Fördjupningskurser: Back End800
Programmering 1100
Programmering 2100
Tillämpad programmering100
Webbutveckling 1100
Webbutveckling 2100
Webbserverprogrammering 1100
Webbserverprogrammering 2100
Engelska 6100
Individuellt val200
Kontakta oss för mer information om vilka kurser det finns att välja mellan.
Summa:
2500