EE: IT & Nätverk

El- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik (IT-programmet) är ett yrkesförberedande program, men som från och med höstterminen 2023 även ger dig högskolebehörighet.
 
Hos oss får du en bred, praktisk och teoretisk utbildning där du bland annat lär dig allt från programmering och webbutveckling till hur man sätter ihop en dator och hur olika nätverk fungerar. Efter vår utbildning kan du börja jobba direkt som IT-tekniker, IT- support, webbutvecklare eller inom andra IT-relaterade yrken. Vi har även en esports-profil i samarbete med Dreamhack. Esport läser du som valbar utökad kurs.
 
Våra fördjupningar:

Fördjupning: INFRASTRUCTURE

Här arbetar vi i verkliga projekt där du utvecklas för att bli en riktigt vass nätverkstekniker! Du lär dig bygga och administrera olika typer av datornätverk – allt från enklare hemmanätverk och mindre företagsnät (LAN), till större nätverk (WAN). IT-säkerhet är ett givet fokus där du lär dig att effektivt övervaka och skydda dig och dina kunders nätverk från inre och yttre angrepp.
 

Fördjupning: BACK END

Lär dig att administrera och bygga upp webbservrar samt att programmera för webben. Dina verktyg som webbutvecklare är språk som HTML5, CSS, JavaScript, Python, PHP och MySQL. Alla webbplatser är beroende av nätverksteknik för att världen ska kunna ta del av dem! Därför lär du dig även att hantera den teknik som krävs för att bygga upp, drifta och underhålla webbserverlösningar.
 

 

ESPORT

Kombinera dina studier med esport! Vår esportsprofil är en valbar uttökad kurs med begränsat antal platser. Läs mer om vår esportsprofil och hur du söker här.

Computers are like bicycles for our minds.

- Steve Jobs

Mer om

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet med inriktningen dator- och kommunikationsteknik är ett yrkesprogram, men är från och med höstterminen 2023 även högskoleförberedande. Det innebär att du antingen kan börja jobba direkt efter examen eller studera vidare. Du har däremot möjlighet att välja bort högskolebehörigheten om du vill satsa helt på att bli yrkesförberedd istället!
 
Programmet fokuserar på samhällets digitala infrastruktur. Efter din examen från NTI Gymnasiet kommer du ha de kunskaper som behövs för att arbeta med olika typer av datorsystem, programmeringsspråk och nätverkssystem. Du får träna på att göra medvetna val för kunna planera, dokumentera och systematiskt utföra arbetsprocesser och diagnostik för att lösa problem.

Under din utbildning hos oss kommer du också göra praktik, så kallad APL eller arbetsplatsförlagt lärande. På din APL kommer du att utveckla yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats.

Inriktningen dator- och kommunikationsteknik ger dig kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt kunskaper om informationssäkerhet. Du kommer också utveckla din förmåga att arbeta med system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker. Efter din utbildning hos oss kan du jobba som till exempel nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker.

Ansökningskod

EEDAT

Exempel på

framtida yrken

IT-tekniker
Nätverkstekniker
IT-säkerhetsansvarig
Konsult
Programmerare
Systemförvaltare
Teknisk säljare
Webbutvecklare
IT-arkitekt
Supporttekniker

Gymnasiegemensamma kurser600
Engelska 5100
Historia 1a150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1a150
Svenska 1100
Programgemensamma kurser400
Datorteknik 1a100
Elektromekanik100
Energiteknik 1100
Mekatronik 1100
Gymnasiearbete100
Inriktningsämnen400
Dator- och nätverksteknik100
Elektronik och mikrodatorteknik100
Kommunikationsnät 1100
Nätverksteknik100
Fördjupningskurser: BACK END800
Programmering 1100
Tillämpad programmering100
Webbutveckling 1100
Webbutveckling 2100
Webbserverprogrammering 1100
Webbserverprogrammering 2100
Engelska 6100
Gränssnittsdesign100
Fördjupningskurser: INFRASTRUCTURE800
Programmering 1100
Tillämpad programmering100
Datorsamordning och support100
Nätverksteknologier100
Nätverksadministration100
Nätverkssäkerhet100
Engelska 6100
Digital kommunikationsteknik100
Individuellt val200
Idrott och hälsa 1 - specialisering fotboll100
Idrott och hälsa 1 - specialisering esport100
Multimediasystem100
Moderna språk100
Entreprenörskap100
Svenska 2100
Svenska 3100
Matematik 2a100
Summa:
2500