EE: IT & Nätverk

El- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik (IT-programmet) utbildar dig till nätverkstekniker. Det är ett yrkesförberedande program, men som från och med höstterminen 2023 även ger dig högskolebehörighet.
 
Bland annat läser du kursen tillämpad programmering, som ger dig efterfrågad kunskap i arbetet med serveradministration. Vi har toppmodern utrustning och engagerade och erfarna yrkeslärare som har ett nära samarbete med branschen. En viktig del av utbildningen är APL (arbetsplatsförlagt lärande) – det vill säga praktik – där du utvecklas och knyter kontakter inför ditt kommande yrkesliv. Du får även möjlighet att göra APL utomlands. Dessutom får du chansen att certifiera dig i olika programvaror vilket gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Många elever som gått programmet får jobb direkt efter examen.
 

Fördjupning: INFRASTRUCTURE

Vår fördjupning infrastructure handlar om att ligga i framkant när det gäller ny teknik och nya arbetssätt för att hantera såväl utrustning och system inom IT som att stötta användare och kunder som ska använda dem. Här är programmering, säkerhet och kundkontakt fokusområden.
 

Computers are like bicycles for our minds.

- Steve Jobs

Mer om

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet med inriktningen dator- och kommunikationsteknik är ett yrkesprogram, men är från och med höstterminen 2023 även högskoleförberedande. Det innebär att du antingen kan börja jobba direkt efter examen eller studera vidare. Du har däremot möjlighet att välja bort högskolebehörigheten om du vill satsa helt på att bli yrkesförberedd istället!
 
Programmet fokuserar på samhällets digitala infrastruktur. Efter din examen från NTI Gymnasiet kommer du ha de kunskaper som behövs för att arbeta med olika typer av datorsystem, programmeringsspråk och nätverkssystem. Du får träna på att göra medvetna val för kunna planera, dokumentera och systematiskt utföra arbetsprocesser och diagnostik för att lösa problem.

Under din utbildning hos oss kommer du också göra praktik, så kallad APL eller arbetsplatsförlagt lärande. På din APL kommer du att utveckla yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats.

Inriktningen dator- och kommunikationsteknik ger dig kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt kunskaper om informationssäkerhet. Du kommer också utveckla din förmåga att arbeta med system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker. Efter din utbildning hos oss kan du jobba som till exempel nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker.

Ansökningskod

EEDAT

Exempel på

framtida yrken

IT-tekniker
Nätverkstekniker
IT-säkerhetsansvarig
Konsult
Programmerare
Systemförvaltare
Teknisk säljare
Webbutvecklare
IT-arkitekt
Supporttekniker

Gymnasiegemensamma kurser600
Engelska 5100
Historia 1a150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1a150
Svenska 1100
Programgemensamma kurser400
Datorteknik 1a100
Elektromekanik100
Energiteknik 1100
Mekatronik 1100
Gymnasiearbete100
Inriktningsämnen400
Dator- och nätverksteknik100
Elektronik och mikrodatorteknik100
Kommunikationsnät 1100
Nätverksteknik100
Fördjupningskurser: INFRASTRUCTURE800
Matematik 2a100
Tillämpad programmering100
Datorsamordning och support100
Nätverksteknologier100
Service och reparationsarbete100
Nätverkssäkerhet100
Engelska 6100
Digital kommunikationsteknik100
Individuellt val200
Välj två av följande kurser:*
Idrott och hälsa 2100
Fotografisk bild 1100
Svenska 2100
Svenska 3100
Engelska 7100
Entreprenörskap100
Psykologi 1 + Historia 1a2100
*Utbudet av kurserna kan variera beroende på elevunderlag
Summa:
2500