29-30 november

robo challenge.

Kanske har du hört talas om det brittiska TV-programmet från slutet av 1990-talet, där deltagarna tävlade i lag med hemmagjorda robotar? Robot Wars hette det och programmet blev en stor succé som pågick under sju hela säsonger. Efter det har flera liknande tävlingar arrangerats och sedan våren 2021 anordnar NTI Gymnasiet sin egen version av tävlingen:
NTI roboChallenge.

NTI roboChallenge äger rum 29-30 november och kommer att livestreamas. Mer information om livestreamen kommer inom kort.

 

ROBOTFAKTA


Robotarna som våra elever ska bygga och tävla med hösten 2021 får max vara 200 mm breda, 350 mm höga och 270 mm långa. Längen på vapenarmen - som består av två nålar - får max vara 150 mm.

TRE GRENAR


Hösten 2021 består roboChallenge av tre grenar: Designtävling, One-to-one och Hinderbana. Här kan du läsa mer om varje enskild gren!

TEMA: HÅLLBAR UTVECKLING


Temat för hösten 2021's upplaga av roboChallenge är Hållbar utveckling. Det är upp till varje lag att tolka temat, som ska synas i robotens design!

Hur kan en hemmabyggd
liten robot vara så viktig?

Genom roboChallenge vill NTI Gymnasiet inspirera våra elever till att tänka till kring robotkonstruktion och teknologi. Faktum är att i vårt moderna och digitaliserade samhälle så är robotteknik en väldigt viktig grund för utveckling. Idag har vi inte enbart robotteknik som kan dammsuga våra golv eller chatta med oss i en kundtjänst – vi har till och med den som kan operera människor och köra bil!

LÄS MER

SÅ GÅR DET TILL

roboChallenge är indelat i tre olika grenar. Varje skola väljer om de vill tävla med olika robotar i varje gren, eller med samma robot i alla grenar. Alla skolor har lokala uttagningar för att utse de robotar de vill tävla med i den nationella tävlingen, där skolorna ställs emot varandra.

DESIGNTÄVLING


Varje lag designar sin robot utifrån temat Hållbar utveckling och spelar in en video som visar upp roboten. Videon ska publiceras på Instagram så att vår jury kan ta del av varje bidrag och till sist utse en vinnare.

ONE-TO-ONE


Denna gren går ut på att robotarna tävlar mot varandra i matcher om två och två. Målet är att sticka hål på motståndarens två ballonger. Den robot som har minst en ballong kvar när matchen är slut vinner. Laget styr sin egen robot via en fjärrkontroll eller en app i telefonen.

HINDERBANAN


I hinderbanan ska roboten ta sig igenom en labyrint, antingen genom att följa linjer med hjälp av linjesensorer, eller orientera sig via väggarna med hjälp av ultrasonic sensorer. Labyrinten i finalen kommer dessutom ha falluckor som är tidsstyrda – som öppnas om man står för länge på dem.

Nyfiken på hur det kan se ut?

Titta på vårens upplaga NTI roboChallenge, som ägde rum i april 2021 och då hette NTI Robot Wars.

TITTA NU

Skolor som tävlar i roboChallenge hösten 2021

Nedan ser du vilka skolor som tävlar i NTI roboChallenge hösten 2021.

Glöm inte följa din lokala skolas Instagramkonto för att hålla dig uppdaterad om NTI roboChallenge!

NTI Robot Wars

Därför startades roboChallenge

NTI roboChallenge arrangerades i en första upplaga vårterminen 2021, med målet att förstärka inspiration, innovation och lustfyllt lärande. Här berättar Jon Ellrose, rektor på NTI Gymnasiet Sundsvall och som drog igång det hela, om initiativet.

– Det som för bara några år sedan var fiction är verklighet idag: Syntetisk biologi, artificiell intelligens, robotteknologi och uppkopplade hem som förstår oss till fullo. Robotar är grunden för vårt nuvarande och framtida samhälle för produktion, flödeskedjor, mänskliga assistenter i olika omfattning runtom i världen. Detta är vad som kallas för automation och är för många den osynliga delen av vårt moderna samhälle och globaliseringen under den fjärde industriella revolutionen, säger Jon.

Genom tävlingen vill NTI Gymnasiet inspirera ungdomar att tänka kring teknologi och robotkonstruktion, underhåll samt framtidsutveckling.

– Genom att elever deltar i ett större sammanhang med tävling, förädlas upplevelsen av att bygga robotar i Makerspace. Sedan tas det till en ny nivå där eleverna får testa dem i matcher mot varandra och även komma på framtida tävlingsinslag. Vi vill med elever från alla program skapa en bra show av det vi gör, och lärande genom att eleverna skapar det själva och reflekterar över vad de lärt sig.

Har du frågor om NTI Robot Wars? Kontakta Jon Ellrose på 072-210 51 00 eller jon.ellrose@ga.ntig.se

NTI roboChallenge våren 2021

NTI Gymnasiets första upplaga av roboChallenge ägde rum våren 2021. Då deltog ungefär 200 elever från NTI Gymnasiet Luleå, Umeå, Sundsvall, Borlänge och Gävle i tävlingen.

Tävlingen hölls i Stadshuset i Sundsvall. Tävlingen spelades in och för att göra avsnitten extra spännande gömdes en handfull steamkoder i avsnitten, värda 500 kronor styck. Se alla avsnitt nedan!

Avsnitt 1 – Designtävling

Avsnitt 2 – Hinderbanan

Avsnitt 3 – Robotkriget (Stridsbanan)NTI Robot Wars i media

NTI roboChallenge, som under sin första upplaga hade namnet NTI Robot Wars, har uppmärksammats av media runt om i landet. Läs artiklarna nedan!

» SVT: Robot Wars och elevhälsan

» Sveriges Radio: ”Gymnasieelever tävlar med egendesignade robotar i Sundsvall”

» Sundsvalls tidning: ”Robotar fyller Stadshuset – här tävlar eleverna med egen design: Otroligt imponerad”

» Annonsbladet Dalarna: ”Tävling engagerar gymnasieelever”

» SVT Landet Runt (vid ca. 11:40-13:30) :Inslag om NTI Robot Wars i SVT Landet runt

NTI roboChallenge 2021

Följ oss i sociala medier

Följ din lokala skola på Instagram för att hålla dig uppdaterad om NTI roboChallenge! Länk till skolornas instagramkonton hittar du längst ner på respektive skolas hemsida.

Hitta din skola

Har du några frågor om NTI roboChallenge?

  • För övergripande frågor om NTI roboChallenge: Kontakta Jon Ellrose, rektor på NTI Gymnasiet Sundsvall, på 072-210 51 00 eller jon.ellrose@ga.ntig.se .
  • För frågor om tävlingen 29-30 november: Kontakta Anna-Karin Griph, projektledare på NTI Gymnasiet Sundsvall, på 070-225 74 40 eller anna-karin.grip@ga.ntig.se.