Sommaren 2022 flyttar NTI Gymnasiet Skövde in i nya och centralt belägna lokaler. Med flytten kommer stora möjligheter för oss att kunna skapa moderna lärmiljöer och klassrum, som motsvarar den senaste teknikens behov. En satsning inför framtiden, menar rektor Carina Sahlén, som tillsammans med personal och elever gläds åt beslutet.

Fyra våningsplan fyllda med modern teknik

Efter 20 år på Kylarvägen i Hasslum är det dags för NTI Gymnasiet Skövde att inta nya lokaler på John Grönvalls plats, granne med Volvo. Planen är att lokalerna genomgående ska vara anpassade för att matcha den senaste teknikens behov och förutsättningar.

– Vår vision är att våra elever ska kunna leda och navigera i en digitaliserad värld, och med denna vision ställer vi höga krav på att våra lärmiljöer i ännu högre grad ska vara anpassade för detta. Skolan kommer att ha fyra våningsplan där våra lokaler kommer att vara toppmoderna med den senaste utrustningen som krävs för varje program, säger Carina.

NTI Gymnasiet Skövdes nya lokaler som ligger granne med Volvo

En satsning inför framtiden

Carina tycker att flytten ligger helt rätt i tiden och berättar att det är en medveten satsning inför framtiden, som både personal och elever ser fram emot.

– Flytten ökar våra förutsättningar och gör att vi kan vässa våra lokaler ytterligare för att vara i teknikens framkant. Våra elever ser väldigt mycket fram emot det, det blir en möjlighet att dels flytta in i nya moderna lokaler, dels att vara med och påverka skolans utformning.

Flytten förväntas också bidra till att skolan växer storleksmässigt.

– I och med flytten till nya lokaler som vi sätter vår egen prägel på får vi en större möjlighet att utveckla våra program. Redan till hösten bygger vi på vår utbildning genom att Teknikprogrammet startar inriktningen Design och Produktutveckling, säger Carina.

Tar täten med sitt nya Makerspace

Planeringen är också i full gång för NTI Gymnasiet Skövdes nya Makerspace – en stor och öppen yta dit eleverna kan komma för att använda modern utrustning för skapande, lärande och kreativitet.

– I vårt Makerspace kommer det bland annat finnas det senaste inom VR- och AR-teknik, Clevertouch, 3D-printrar och våra robotar. Tanken är också att det ska finnas en Makerclub för de elever som vill utforska teknikens möjligheter ännu mer.

Bakom planeringen av det nya Makerspacet finns dessutom ett starkt miljö- och klimattänk.

– Vi kommer försöka vara självförsörjande när det gäller att driva vårt Makerspace och vi har förhoppningar om att kunna montera solceller på taket så att strömmen därifrån ska driva utrustningen i Makerspace. Vi ska vara med och driva utvecklingen, och detta är ett viktigt statement från vår sida. Vi ska tänka framåt och hållbart, vi ska leda framtiden, och då ska vi gå före och visa vägen!

Rektor Carina Sahlén och biträdande rektor Sten Weman vid ingången till NTI Gymnasiet Skövdes nya lokaler

Biblioteket – ska ha en central roll i skolan

Carina berättar att NTI Gymnasiet Skövde, i samband med flytten, också kommer att investera lite extra i skolans nya bibliotek. Visionen är att det ska bli en inbjudande plats att vistas på, som passar för många syften och aktiviteter.

– Vi kommer att utforma vårt bibliotek till att spela en central roll i skolan, med bra IT-utrustning då IT är en viktig del i ett modernt bibliotek. Men också med bra sittmiljöer som kommer att passa väl för diverse studier som till exempel övningar i källkritik, medieträning och informationssökning.

Ett stenkast från resecentrum och stadskärnan

Genom att ligga alldeles intill resecentrum och stadskärnan tror Carina att skolans nya geografiska läge blir ytterligare en positivt aspekt för eleverna.

– De kommer spara en hel del restid varje dag. För våra elever som idag åker kollektivt blir det nu bara ett par hundra meter att ta sig till skolan därifrån. Läget är rent geografiskt helt oslagbart! Runtomkring finns också ett brett utbud med allt från matställen till butiker. Vi ligger även nära högskolan som vi redan har utbyte med, Baltazar Science Center, Volvogymnasiet och Drottning Blankas gymnasium.

Drönarbild på NTI Gymnasiet Skövdes nya lokal

NTI Gymnasiet Skövde

På NTI Gymnasiet Skövde kan eleverna läsa IT-programmet med inriktning Dator- och kommunikationsteknik, och Teknikprogrammet med inriktning Informations- och medieteknik. Till hösten startar också en ny inriktning på Teknikprogrammet: Design och produktutveckling.

– Design och produktutveckling är en utbildning som vi hoppas kommer att intressera elever som gillar att arbeta kreativt med form och design. Vi tror och hoppas att den nya inriktningen kommer svara upp bra mot önskemålet om en utbildning som är både teknisk och kreativ.

NTI Gymnasiet Skövdes har också IB-programmet där all undervisning är på engelska, samt Gymnasieingenjörsutbildningen som är en välrenommerad, eftergymnasial påbyggnad till Teknikprogrammet.

Här kan du läsa mer NTI Gymnasiet Skövdes program.

Har du några frågor kring flytten, kontakta carina.sahlen@ntig.se.