I vår är det dags för hackertävlingen #HackYourWorld. NTI Gymnasiet Södertörn har anmält sex intresserade elever. Vi tar oss ett snack med Mathias Kujala i 16TekS, som har erfarenhet av att vinna hackertävlingar.

#HackYourWorld är en tävling där lagen får mäta sin kreativa förmåga och IT-kunskaper. Eleverna, som alla går i årskurs 2, får här 12 timmar på sig att utveckla en idé, kod och presentation kring hur man skapar hållbara lösningar för IT-användare. NTI Södertörn skickar i år för första gången elever till tävlingen, sex personer har valts ut, som utöver tävlingen även får en heldagsutbildning i IBM-cloud, ide-utveckling och pitching.

NTI Södertörns elever har dock tidigare deltagit i tävlingar. En av dem är Mathias Kujala, som för två år sedan vann en av Sveriges absolut största hacker-tävlingar, Hack for Sweden. Mathias vann tävlingen i konkurrens med hundratals andra deltagare. Han tävlade då med tre kollegor från non-profit-organisationen Hello World som han jobbar på – en organisation som utbildar ungdomar i att programmera. Efter en lång natts hackande vann gruppen i kategorin ”Best Young Hackers”.

Hur var det att vinna?
–   Det var riktigt coolt. Bara att vara med var kul, men sen var ju priset ett erkännande, det är såklart kul att få bekräftelse.

Laget lyckades göra en app som kunde levandegöra historiska händelser med hjälp av GPS-information och data från bland annat Riksarkivet. Appen de gjorde kunde föreslå kulturhistoriska vandringar, konstpromenader eller spännande kriminalhistoria – och innehöll även en historisk ”Pokémon -tävling”. Det är dock inte första gången Mathias blivit uppmärksammad för sina hacker-kunskaper. Redan när han var 13 år hackade han Google:

–    Det var världens kick. Att hacka just Google kändes förstås stort, det blev en stor nyhet. Google är ju också en av dem som erbjuder väldigt bra ersättning om man hittar brister i deras system. Jag hade läst på och lärt mig mycket om en viss typ av buggar. Mathias belönades med en ersättning på 20 000 kronor, och fick blodad tand:

–    Det var verkligen ofattbart mycket pengar för mig. Jag blev ännu mer intresserad av att hacka, säger Mathias.

Varför gillar du att hacka?
–   Det är som att lägga ett pussel. Det handlar om att lista ut hur något fungerar, för att hitta svagheter. Det är ett helt tankesätt. Men först ska Mathias att läsa klart gymnasiet:
–       Gymnasieutbildning är det minsta – det måste man ju förstås ha.

Vad tar du med dig från gymnasiet?
-Jag vill ju läsa vidare på högskola, till civilingenjör och då behöver man förstå bakgrunden. Det är ju inte så att jag kom till skolan, och kunde allt. Lärarna jag haft, även inom programmering, har verkligen lärt mig massor och det är jag väldigt tacksam för. Det är tydligt att de brinner för sina ämnen. Jag ångrar verkligen inte att jag läst teknikprogrammet.

Vad drömmer du om att jobba med framöver?
– Jag har ju jobb nu, men min dröm är nog att jobba med IT-säkerhet för ett större företag, till exempel Microsoft.

Foto: Mathias med Bondhon, programmeringslärare: ” Han är en lärare som jag lärt mig väldigt mycket av, och en lärare som brinner för sitt jobb

NTI Gymnasiet består idag av 25 skolor i 17 städer med utbildningar inom teknik, natur, it, design, media, musik och samhälle. Vi utbildar elever för att de ska kunna leda och navigera i en teknikdominerad framtid.